Wizażowy Tort Urodzinowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-06-07
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Wizażowy Tort Urodzinowy
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Wizażowy Tort Urodzinowy
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Wizażowy Tort Urodzinowy
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Wizażowy Tort Urodzinowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wizażowy Tort Urodzinowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wizażowy Tort Urodzinowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wizażowy Tort Urodzinowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wizażowy Tort Urodzinowy

Składniki:

  • cytryna [350 g] ((mazurek))
  • cukier [100 g] ((mazurek))
  • masło [200 g] ((mazurek))
  • śmietana [1 łyżka] ((mazurek))
  • żółtko z jajka [2 szt.] ((mazurek))
  • masa kajmakowa [1 op.] ((mazurek))
  • margaryna [1.5 szt.] ((ciasto czekoladowe))
  • kakao [6 łyżek] ((ciasto czekoladowe))
  • mąka [3 szklanki] ((ciasto czekoladowe))
  • woda [0.75 szklanki] ((ciasto czekoladowe))
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki] ((ciasto czekoladowe))
  • jajka [6 szt.] ((ciasto czekoladowe))
  • cukier [2 szklanki] ((ciasto czekoladowe))
  • jajka [6 szt.] ((jasne ciasto))
  • cukier [0.75 szklanki] ((jasne ciasto))
  • olej [150 ml] ((jasne ciasto))
  • mąka [2 szklanki] ((jasne ciasto))
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] ((jasne ciasto))
  • cytryna [1 szt.] ((jasne ciasto))
  • budyń [2 szt.] ((śmietankowy, masa do jasnego ciasta))
  • cukier [150 g] ((masa do jasnego ciasta))
  • mleko [0.5 l] ((masa do jasnego ciasta))
  • masło [250 g] ((masa do jasnego ciasta))
  • powidła [500 g] ((malinowe, do czekoladowego ciasta))

Przygotowanie:

To jest tort na specjalne okazje - z gatunku "dla każdego coś miłego", bo każdy może wybrać sobie ulubioną warstwę. Niestety jest bardzo pracochłonny, ale efekt jest tego warty :) jak przystało na urodzinowy tort wizażowy - został dziś skonsumowany przez wizażanki z krakowskiego wątku społecznościowego :) sama bym sobie nie poradziła!

Do zdobienia użyłam wspaniałego lukru plastycznego z przepisu Zuzaneczki, szczerze go polecam - jest fantastyczny! W przepisie opisuję trochę dokładniej jak ozdobić tort :) do zabarwienia masy na fioletowo użyłam barwnika spożywczego w proszku.

Ponieważ nie lubię zwykłych, nasączanych biszkoptów z maślanym kremem powstała taka oto wariacja. Uwaga! Składniki na ciasto czekoladowe i jasne podane są na jedną blachę wielkości ok. 35x25cm, będziemy potrzebowali DWIE takie blachy. Jeżeli ktoś ma blachę kwadratową, to należy dostosować odpowiednio ilość składników - odpada problem z przycinaniem :) mnie zostało sporo skrawków z których zrobię bajaderki.

Przepis na ciasto czekoladowe:

Margarynę kroimy na kosteczki, i wrzucamy do miski z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ręką do połączenia. Dodajemy cukier, kakao, wodę, i wbijamy żółtka, białka oddzielając do osobnej miski. Wyrabiamy łyżką, wyjdzie nam bardzo gęsta masa. Ubijamy białka, i delikatnie łyżką dodajemy pianę do naszej masy, aż pojawią nam się bąbelki powietrza. Uważamy, żeby piana nam nie opadła - nie mieszamy zbyt gwałtownie. Wylewamy masę do wyłożonej papierem blachy, i pieczemy w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka (nakłuwamy ciasto patykiem do szaszłyków i patrzymy, czy nie zostaje na nim ciasto). Powinno to zająć około godziny. Gdy ciasto jest gotowe nie wyjmujemy go od razu z piekarnika - musi trochę przestygnąć, dopiero później wyjmujemy je, i czekamy aż będzie zupełnie zimne.

Jasne ciasto:

Rozdzielamy żółtka od białek, te drugie ubijamy. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Wciąż ubijając, po jednym dodajemy żółtka, a następnie powoli wlewamy olej. Przesianą mąkę z proszkiem powolutku dosypujemy, wciąż miksując. Do ciasta dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny, i sok wyciśnięty z jej połowy. Ciasto będzie bardzo gęste - wylewamy je na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w 170 stopniach 45-60 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy.

+ masa:

w 1/2 l mleka gotujemy dwa budynie śmietankowe (bez cukru), mieszając energicznie, bo masa będzie bardzo gęsta, i może się przypalić. Odstawiamy, aby porządnie się wystudził, najlepiej jak postoi trochę w lodówce. W misce miksujemy masło z cukrem na puch, a następnie, wciąż miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Mazurek:

Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, i siekamy, aż składniki się z grubsza połączą. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię, i na godzinę-dwie wkładamy do lodówki. Szykujemy długą keksówkę (lub blachę ok. 35x25cm), wykładamy ją papierem do pieczenia, i wylepiamy ją ciastem (można również ciasto rozwałkować, ale tak jest prościej :) ja ścierałam zimne ciasto na tarce z grubymi oczkami, i wyklejałam nim blachę). Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut, aż ciasto się zezłoci - nie ma urosnąć! :) Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, jeszcze w foremce, kroimy je na kwadraty o boku ok. 8-9 cm - gdy mazurek wystygnie będzie się kruszył, i ciężko go będzie pociąć.

Teraz powinniśmy mieć upieczonego mazurka sztuk 1, ciasto czekoladowe sztuk dwa, jasne ciasto sztuk dwa. Do dzieła! Przekładamy :)

Dłuuugim, ząbkowanym nożem ścinamy wystający wierzch ciasta czekoladowego tak, aby był płaski. Przykrawamy całe ciasto do kształtu kwadratu. Następnie przecinamy nasz blat na pół, aby uzyskać dwa, cieńsze blaty. Kładziemy pierwszy blat na tacy czy blasze, podkładając pod niego papier do pieczenia. Przenoszenie blatów nie jest proste, można sobie pomóc np. dużym płaskim nożem. Nakładamy na niego dwie-trzy łyżki powideł malinowych, i nakrywamy drugim blatem. To samo robimy z drugim murzynkiem - w sumie powinniśmy mieć cztery blaty murzynka, i trzy warstwy powideł malinowych. Wyrównujemy ewentualne wystające brzegi. Teraz czas na udekorowanie pierwszego "pudełka" lukrem - rozwałkowujemy lukier, wykrawamy z niego boki, i obklejamy (najlepiej zostawić sobie trochę zapasu, czyli jeżeli nasze boki mają np. 20 na 8 cm wykrawać prostokąty 22 na 10cm). Teraz czas nakryć nasze pudełko, więc wałkujemy kwadratową "pokrywkę", i układamy ją na górze pudełka. Formujemy rogi. Mokrym palcem wyrównujemy ewentualne niedoskonałości.

Czas na drugie pudełko. Postępujemy analogicznie - odkrawamy wierzch jasnych ciast aby były równe, przykrawamy je w (mniejszy niż czekoladowy) kwadrat. Ciachamy blat na dwa cieńsze. Układamy go na pierwszym pudełku obracając o 45 stopni (kant drugiego pudełka ma wypaść w połowie boku pierwszego pudełka). Smarujemy masą budyniową. Nakładamy drugi blat, smarujemy masą. I tak dalej. Znów - powinniśmy uzyskać 4 warstwy ciasta, 3 warstwy masy budyniowej. Obkładamy nasze drugie pudełko lukrem.

I trzecie pudełko - nasze przycięte uprzednio mazurkowe kwadraty smarujemy cieniutko masą kajmakową, i układamy jeden na drugim, kończąc oczywiście mazurkiem. Znów, całą kosteczkę rotujemy o 45 stopni. Obkładamy pudełeczko lukrem - tym razem można wywałkować jeden długi pasek którym owiniemy całe pudełko, nie trzeba się bawić w wycinanie poszczególnych boków. Nakładamy "pokrywkę". To jest zdecydowanie najsłodsze pudełeczko, więc nie jemy go w dużych ilościach, i dlatego jest najmniejsze :)

Teraz czas na ozdabianie naszego tortu - z masy wałkujemy i wycinamy cienkie prostokąty, to będą nasze tasiemki. Używając pędzla maczanego w wodzie smarujemy nasze tasiemki od spodu, warto też "pomalować" powierzchnię tortu - tasiemki będą się lepiej trzymać. Zawijamy je lekko na końcach, i dociskamy w połowie boków pudełek (czyli wypadną nam na rogu górnego pudełka).
Powinniśmy zużyć po cztery tasiemki na dolne i środkowe pudełko. Na górną kosteczkę wycinamy dwa dłuższe paski, i krzyżujemy je na górze pudełka (tak aby powstał nam znak + ). Wycinamy dwa krótkie prostokąty, a w nich wycinamy na końcach trójkąciki - żeby powstały nam zakończenia wstążek. Przyklejamy. To wszystko dekorujemy kokardką.

Oczywiście pudełka można dowolnie ozdabiać, ja zdecydowałam się na zrobienie wizażowego napisu, który również wycinałam z lukru :)
Tortu wychodzi naprawdę DUŻO, dziewczyny nie zjadły całego :) można oczywiście piec wersje mini ;)


Sto lat, wizażu!

    Śr. ocena: 4.98 / recenzji: 26 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • cholernarejestracja, 2010-06-07 00:21:28
    cholernarejestracja
    Czemu, ach czemu Smaczny tak przycina zdjęcia? Tutaj pełny format:

    http://i17.photobucket.com/albums/b84/Rynnthevampire/gryz.jpg
    http://i17.photobucket.com/albums/b84/Rynnthevampire/tortcay.jpg
    http://i17.photobucket.com/albums/b84/Rynnthevampire/tort.jpg

    (przepis, ze względu na błąd, dodany w złej kategorii - oczywiście to wypiek na słodkościowy konkurs, będę apelowała do moderatora o przeniesienie )
    Komentarz
  • (:tysia:), 2010-06-07 00:41:12
    (:tysia:)
    2
    wow! piękny tort! Naprawdę wielki szacun. Widać, że musiałaś się dużo napracować, zeby stworzyć takie cudo. Na pewno jest też przepyszny
  • muszynianka, 2010-06-07 00:41:55
    muszynianka
    1
    o mój boże ale cudko na discovery oglądam taki program o cukierni prowadzonej przez włoską rodzinę od pokoleń i tam robią identyczne torciki ) piękny
  • cholernarejestracja, 2010-06-07 00:45:02
    cholernarejestracja
    Haha, ja nie robię od pokoleń - to mój pierwszy taki tort
    Komentarz
  • muszynianka, 2010-06-07 00:59:28
    muszynianka
    na prawdę jestem pełna podziwu, jest cudowny
    Komentarz
  • DOBRA DZIEWCZYNA, 2010-06-07 07:58:46
    DOBRA DZIEWCZYNA
    Mistrzostwo!!!!!! o_o
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-07 09:01:14
    Sensuel
    Wow!!!!Super!!Podziwiam, e Ci się chciało.Ale jak dla mnie nr 1 ze wszystkich propozycji na urodziny wizażu
    Komentarz
  • Cyska, 2010-06-07 10:46:39
    Cyska
    0
    pieeełknyyy!!! Zrób mi taki na ślub!! ...jak sobie męża znajde
  • aleksaa, 2010-06-07 12:33:42
    aleksaa
    faktycznie nr1 na urodziny śliczny! praco i materiałochłonny
    Komentarz
  • Malla, 2010-06-07 12:49:44
    Malla
    3
    Jako tortotesterka potwierdzam, iż jest on zarówno piękny, jak i smaczny.
  • ecrulo, 2010-06-07 13:18:32
    ecrulo
    0
    Potwierdzam, tort był super mega bardzo pyszny
  • kathy8998, 2010-06-07 13:21:27
    kathy8998
    0
    boski, gratuluję talentu )))
  • Berlinianka, 2010-06-07 13:25:42
    Berlinianka
    0
    Piękny. Widać, że się wysiliłaś specjalnie na konkurs. Nie ograniczyłaś się do karteczki z życzeniami, ale pojechałaś po całości Póki co, wg mnie, Twoja propozycja jest najlepsza
    A i wygląda na smaczny...
  • mooonik, 2010-06-07 13:52:49
    mooonik
    1
    Super!
    Widać, że na specjalną okazję dużo pracy w to włożyłaś, ale efekt rewelacyjny, do tego dziewczyny potwierdzają że smaczny
    Zdecydowanie najlepsza propozycja
  • Smynio, 2010-06-07 14:30:02
    Smynio
    1
    Niesamowity strasznie pracochłonny, ale efekt jest wart zachodu.... Rzeczywiście najlepsza jak dotąd propozycja na konkurs urodzinowy. Gratuluję pięknego tortu i cierpliwości w jego wykonaniu. 5 za całokształt ( zdjęcia również fajne).
  • Parvati, 2010-06-07 15:00:23
    Parvati
    Przepiękny i pracochłonny - popieram dziewczyny powyżej!
    Trzymam za Ciebie kciuki, bo na prawdę się napracowałaś przy tym.
    Oceny nie dodaję, ponieważ nie wypróbowałam i zapewne nigdy nie wypróbuję tego przepisu (talent nie ten ), ale szczerze życzę Ci wygranej w konkursie!
    Komentarz
  • marissa51, 2010-06-07 15:05:38
    marissa51
    Wydaje mi się, że nie powinna ta sama osoba wygrać dwóch głównych nagród w "Namaluj Złosia" i tutaj. Inne dziewczyny też się napracowały, to widać. Choć faktycznie torcik jest cudny. Szkoda że nie byłam na degustacji, a też jestem z Krakowa...
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-06-07 15:33:09
    cholernarejestracja
    Marisso, zapraszamy do naszego społecznościowego wątku krakowskiego, może na jakimś innym spotkaniu się załapiesz na jakiś mój wypiek

    I bardzo dziękuję za wszystkie komentarze (:
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-07 16:17:34
    Sensuel
    No właśnie,zdjęcia są przycięte.I przez to nie widać całych życzeń dla wizażu na moim drinku .
    A ja uważam,że skoro ktoś jest najlepszy i tu i tu to powinien dostać 2 pierwsze miejsca i nagrody.
    Może i inne słodkości w smaku są rewelacja,ale co do ich wyglądu to nie komentuję :/.Mam tylko nadzieję,że komisja jakaś tu jest i oceni sprawiedliwie )))
    Komentarz
  • beautifulLady, 2010-06-07 16:33:12
    beautifulLady
    robi wrazenie
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-06-07 16:38:39
    koszatniczka320
    booooski! już widzę podobny na moich urodzinach! mam nadzieje ze te przepisy nie znikną z wizażu po zakończeniu konkursu!
    super pomysł z tymi różnymi smakami, napewno kazdy znajdzie cos dla siebie!
    czekam na kolejne przepisy
    i gratuluję, bo ekspres już masz w kieszeni!
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-06-07 18:10:11
    Berlinianka
    Minusowane są pozytywne recenzje, czyżby zawiść w szeregach?
    Komentarz
  • Judysia, 2010-06-07 18:29:36
    Judysia
    -1
    Jakie dzieło, aż brak słów zachwytu. Chylę czoła.
  • anwen, 2010-06-07 19:55:59
    anwen
    0
    wygląda przepieknie, najchetniej spróbowałabym pudełka z budyniem ale nie sądzę, żeby kiedykolwiek wystarczyło mi cierpliwości aby zrobic coś takiego samodzielnie
    Gratuluję talentu!
  • caate, 2010-06-07 20:34:10
    caate
    0
    booze, jakie to piekne, jak z bajki
    az slinka leci
    jestem pod wielki wrazeniem!
    Widac, ze bylo przepyczne
    Brawo, piekny tort
  • Sephinrot, 2010-06-07 23:02:36
    Sephinrot
    0
    Brawo,brawo!Musisz wygrać dziewczyno!Cudowny tort.Gratuluję talentu!
  • cholernarejestracja, 2010-06-08 03:23:24
    cholernarejestracja
    Dziękuję wszystkim pięknie

    Berlinianko - może, ale może to po prostu minusowanie recenzji, które mają małą wartość "merytoryczną"

    Anwen - budyniowe pudełeczko to też moje ulubione I zawsze można zrobić jednopiętrowy prezent
    Komentarz
  • agnes208, 2010-06-08 14:59:26
    agnes208
    cudo torcik naprawde się napracowałaś gratuluje ekspresu
    hahah widze ze zadna z moich prac sie nawet na sztucce nie załapie ciasta konkursowe są świetne a swoja droga tez jestem zdziwiona ze w tym konkursie który wymagał najwiecej roboty sa tylko 2 nagrody
    Komentarz
  • kas!a, 2010-06-08 21:14:56
    kas!a
    -1
    Piękny tort. Dałabyś kawałek.
  • Justyna33333, 2010-06-08 22:47:23
    Justyna33333
    2
    cholernarejestracja bo 1 miejscu w konkursie złosiowym pretenduje to zostania urodzinowym mistrzem.
    Pięcioma gwiazdkami przykładam się do tego gdyż jestem urzeczona tym tortem. Nie wyobrażam sobie,żeby coś innego mogło wygrać
  • Lenkapuma, 2010-06-09 08:49:58
    Lenkapuma
    -1
    Równie piękny, co smaczny
    Ale nie do przejedzenia w takiej ilości nawet dla kilku łakomczuchów wizażowych
  • zlosliwiec, 2010-06-09 11:18:33
    zlosliwiec
    0
    Absolutnie debeściak Chylę czoła, a mam co chylić...
  • Susanna, 2010-06-09 13:49:21
    Susanna
    -1
    Jestem w szoku! Tort jest wspaniały, precyzyjnie wykonany - rozkosz dla oczu i (zapewne) podniebienia
  • cholernarejestracja, 2010-06-10 01:36:07
    cholernarejestracja
    Może zacznę się wynajmować na wesela. A czoło Złośliwca będzie robiło mi za rekomendację

    A po kawałek zapraszam do Krakowa
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-06-10 01:39:58
    aleksaa
    jeśli zamrozisz do sierpnia to z chęcią posmakuje :P
    Komentarz
  • anick88, 2010-06-10 14:25:13
    anick88
    0
    tort wyglada zbojczo. jestem ciekawa czy smakuje tak samo ?
    przepis na bank wyprobuje!
  • zuzaneczka, 2010-06-10 15:21:02
    zuzaneczka
    -1
    cieszę się, że masa się sprawdziła,
    oj napracowałaś się przy tym torcie z linkiem oczywiście - nie ma sprawy, ale jak wygrasz to upomnę się o ułamek nagrody hihihi

    a powiedz mi kto to wszystko zjadł?!
  • Soul catcher, 2010-06-10 16:05:43
    Soul catcher
    -2
    o kurde. Ale tort.... szczerze mówiąc brak mi słów... mogę chyba tylko stwierdzić, że nikt tego nie przebije.... apropo powiedz nam ile siedziałaś nad tym cudeńkiem
  • cholernarejestracja, 2010-06-10 16:49:55
    cholernarejestracja
    Anick, polecam, polecam

    Zuzaneczko - sprosiłam krakowskie wizażanki i dzielnie mi pomogły a później jeszcze podkarmiłam znajomych studentów

    Soul catcher - pieczenie musiałam rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiekłam dwa jasne ciasta + mazurek, drugiego dnia mój mężczyzna piekł murzynki. A przekładanie + ozdabianie zajęło myślę ok. 3-4 godzin..To mój pierwszy tego typu tort więc musiałam to robić metodą prób i błędów, pewnie teraz by mi poszło trochę szybciej
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-10 17:28:14
    zuzaneczka
    sorki za nazwę mojego tortu - wpisałam na szybko pierwszą myśl i już zostało - ale mój jest z małej litery
    mam nadzieję że się nie gniewasz bardzo

    ah czyli był spęd krakowski - no i super - wizaż miał konkretną imprezę z tortem !
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-10 17:35:06
    zuzaneczka
    zgłosiłam prośbę o zmianę nazwy mojego tortu - nie będą się mylić

    piankowy przepis w najbliższym czasie
    Komentarz
  • Niuniuska, 2010-06-14 14:54:13
    Niuniuska
    -1
    Genialny jest ten tort! Jestem pod ogromnym wrażeniem! Szkoda, że do Krakowa mam tak daleko, udałabym się po kawałeczek ;-) Brawa za kreatywność!
  • cholernarejestracja, 2010-06-16 06:34:32
    cholernarejestracja
    Zapraszam, jak będziesz jakoś bliżej Dziękuję~


    I dałam już znać moderatorom jakiś czas temu, ale widzę, że wciąż nie jest zmienione, więc na wszelki wypadek napiszę i tu - wkradł mi się mały błąd, w przepisie na mazurek powinno być oczywiście "szybko zagnieść ciasto, i wsadzić na godzinę-dwie do LODÓWKI". Nie wiem skąd mi się tam ten piekarnik wziął
    Komentarz
  • cukierecek27, 2010-07-05 11:13:52
    cukierecek27
    -2
    Mmmmm aż ślinka cieknie Pomysł genialny
  • kata jackson, 2010-07-05 11:22:47
    kata jackson
    -2
    Zgadzam się pomysł genialny
  • AlicjaH, 2010-08-21 00:50:14
    AlicjaH
    0
    Dla mnie mistrzostwo!!! Jesteś wielka ;-)
  • ashesandwine, 2010-09-28 20:56:32
    ashesandwine
    2
    cudowny, olśniewający, apetyczny i można tak wymieniać wciąż i wciąż...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe