Ulciakowe ciacho

autor: , kategoria: torty, kuchnia polska , dodano: 2010-06-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ulciakowe ciacho
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ulciakowe ciacho
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ulciakowe ciacho
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ulciakowe ciacho
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ulciakowe ciacho
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ulciakowe ciacho
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ulciakowe ciacho
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ulciakowe ciacho

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto orzechowo-czekoladowe:
Przygotować tortownicę - wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Masło i brązowy cukier zmiksować (można to zrobić w kąpieli wodnej, wtedy cały cukier dobrze się rozpuści).
Do masła dodajemy całe 3 jajka, cały czas miksując. Miksujemy chwilkę, żeby składniki dobrze się połączyły (jeżeli miksujemy w kąpieli wodnej - to zdejmujemy naczynie i miksujemy chwilę do przestudzenia masy).
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.
Gdy masa będzie jednolita odstawić mikser.
Połowę białej i połowę gorzkiej czekolady posiekać (lub połamać) na małe kawałeczki (resztę czekolady starkować - będzie doskonałą dekoracją).
Orzechy i czekoladę delikatnie wmieszać do masy.
Przełożyć wszystko do tortownicy i piec ok. 40 min. (może być troszkę dłużej) w temp. 180-200 stopni. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
Odstawić do wystygnięcia.
Ostudzone ciasto przekroić na 2 'placki'.

Masa:
2 żółtka utrzeć z 2 łyżami cukru - tak jak kogel mogel.
Do jajeczek dodać serek i dokładnie zmiksować.
W oddzielnym naczyniu ubić śmietankę z fixem.
Połączyć śmietanę z masą serowo-jajeczną.

Tak przygotowaną masę wyłożyć (tak mniej więcej połowę) na jeden placek ciacha.
Ułożyć na masie wisienki (można użyć świeżych owoców, lub takich z kompotu czy dżemu - i nie muszą to być koniecznie wiśnie).
Przykryć 2 plackiem ciacha.
Resztę masy wykorzystać na pokrycie boków i wierzchu ciasta.
Boki ozdobić płatkami migdałowymi, a wierzch obsypać resztą czekolady.
Można dodatkowo udekorować wg uznania;)

Bon Appetit ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Hlaskoida przy czystej, 2010-06-08 21:10:36
    Hlaskoida przy czystej
    Mam pytanie: czy do placka mamy dać czekoladę w kostkach, czy też stopioną?
    Komentarz
  • ulciak85, 2010-06-09 09:03:24
    ulciak85
    Chyba troszkę zamieszałąm w przepisie...

    Gwoli wytłumaczenia:
    Bierzemy czekoladę białą i gorzką. Obie dzielimy sobie na pół (po jednej połówce odkładamy do dekoracji). Taką połówkę białej czekoladki siekamy nożem na małe kawałki, a następnie powtarzamy to samo z połówą gorzkiej. Tak co by mieć takie malutkie kawałeczki, takie tyci-tyci. Równie dobrze można zamiast takiej zwykłej czekolady kupić w sklepie gotowe płatki czekoladowe. Ale ja wolę czekoladę, bo zawsze można zamiast gorzkiej użyć np. toffi, albo kawowej. Takie ciacho z niespodzianką
    Reszte czekolady, którą wcześniej odłożyliśmy do dekoracji - tarkujemy. Posypiemy nią wierz ciacha. Ew. można też ją roztopić i na papierze do pieczenia (łatwo się od niego odklejają po zastygnięciu) zrobić różne fajne wzorki jako dekorację.

    Mam nadzieję, że już jest jaśniej. I że ciacho będzie smaowało. Pozdrawiam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem