Pieróg olbrzym vel kulebiak

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia skandynawska , dodano: 2010-06-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg olbrzym vel kulebiak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg olbrzym vel kulebiak

Składniki:

Przygotowanie:

Z tym przepisem spotkałam się w Szwecji - nazwano go tam pieróg olbrzym. Jest to wariacja na temat naszego kresowego kulebiaka :)

Przygotowanie szybkie, efekt spektakularny, cena przystępna. A jaki smaczny jest odgrzewany!!

Do rzeczy.

Ciasto:

Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą i zostawiamy na chwilkę. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, jajkiem i roztopionym masłem a następnie dodajemy wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na pół godzinki w misce do wyrośnięcia.

Farsz:

Mięso gulaszowe dusimy razem z zeszkloną cebulą, grzybami, pieczarkami pokrojonymi w plasterki do miękkości w tzw krótkim sosie (mało ma być sosu w stosunku do reszty). Przyprawiamy wg uznania - ja dodaję sporo ziół prowansalskich, cząbru, papryki słodkiej i ostrej, ciut curry. Jak już gulasz będzie gotowy - dodajemy gęstą śmietanę.

Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy na prostokąt 2 x większy od blachy, w której mamy piec potrawę. Blacha musi byś posmarowana tłuszczem. Połowę rozwałkowanego placka wsuwamy do blachy dociskając brzegi (robiąc łódkę). Następnie wkładamy przygotowany gulasz, przykrywamy pozostałym płatem ciasta, dociskamy brzegi, nakłuwamy głęboko widelcem w kilku miejscach, smarujemy białkiem i dodatkowo możemy oprószyć starkowanym ostrym w smaku serem żółtym.

Efekt końcowy jest taki, że ten pieróg nigdy nie będzie suchy :) Oczywiście farsz może być taki, jaki sami sobie wymyślimy jednak mnie ta wersja pasuje w chłodne dni do nakarmienia hordy głodnych żołądków :)

Pieczemy ok 40 min. w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe