Sernik na zimno z galaretką i owocami

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2010-06-08
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z galaretką i owocami

Składniki:

  • śmietana kremówka [800 g] (to 4 śmietany po ok. 200 ml))
  • galaretka [3 op.]
  • herbatniki [1 op.]
  • cukier [4 łyżki]
  • owoce sezonowe
  • żelatyna

Przygotowanie:

Przygotować 1 galaretkę.
Ja robię 1 opakowanie galaretki w małym garnuszku, studzę i wstawiam do zamrażalnika. Gdy zesztywnieje, kroję nożem na kostki.

Okrągłą tortownicę wyłożyć folią aluminiową.
Na dno ułożyć ciasteczka herbatniczki. (zdj. 2) Ja nieraz układam dwie warstwy herbatniczków, żeby było grubsze dno.
Zamiast herbatników można dać biszkopty.

Na herbatniczki wyłożyć kostki galaretki. (zdj. 3)

Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Ja zawsze daję odrobinę ciepłej wody, do tego wsypuje żelatynę i mieszam, podgrzewam delikatnie, żeby się dobrze rozpuściło, a potem zostawiam do wystygnięcia.

Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodając cukier i na koniec żelatynę.
Wyłożyć ubitą śmietanę do tortownicy. (zdj. 4). Wygładzić powierzchnię. Na wierzch poukładać owoce np. pokrojone w plasterki banany, winogrona, truskawki, mandarynki itp. Owoce lekko wepchnąć w śmietanę, żeby po zalaniu galaretką nie wypłynęły. (zdj. 5) Wstawić do lodówki.

Przygotować 2 galaretki, ostudzić i pilnować, żeby nie zgęstniały.
Zimną galaretką zalać owoce.
Wstawić do lodówki. Na całkowite zesztywnienie śmietany i galaretki trzeba czekać od 1 godziny do kilku godzin w zależności od galaretki.
Gotowe :) (zdj. 1)

Najładniej wygląda gdy kostki galaretki zrobi się z koloru zielonego, a górę zalewa się żółtą lub czerwoną galaretką.


Jeśli ktoś boi się nadmiaru kalorii ;) to może zastąpić kremówkę jogurtem. Wtedy do jogurtu naturalnego lub owocowego można wlać ostudzoną galaretkę - nabierze wtedy ładnego koloru, oraz żelatynę, bo galaretka to za mało. Trzeba też dać mniej cukru gdy jogurt jest owocowy.
No i trzeba się liczyć z zupełnie innym smakiem ;) bo jogurt, to nie śmietana :)

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • lily92920, 2012-09-15 12:16:30
    lily92920
    Jaki to sernik, jak jest bez sera...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe