Chilli con carne.

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia meksykańska , dodano: 2010-06-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chilli con carne.

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na pyszne i bardzo sycące danie kuchni meksykańskiej.
Tak przyrządzone chilli con carne smakuje wyśmienicie, można kontrolować ilość dodawanej ostrej papryki(co w przypadku gotowych "pomysłów na.." czy mieszanki Knorrowskiej nie jest możliwe) i podać danie dzieciom. Moi domownicy przepadają za tym:)

Cebulę smażymy na oliwie, dodajemy kmin rzymski, chilli, oregano-przyprawy śmiało, musi byc aromatycznie:) Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy mięso i smazymy całość, do zrumienienia.

Do garnka wylewamy 1.5 opakowania pokrojonych pomidorów w zalewie-razem z zalewą-następnie mięso i cebulkę z patelni, zalewamy wywarem wołowym, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem około 20min. Nastepnie dorzucamy paprykę posiekaną w kostkę, gotujemy około 10minut, aż zmięknie, poźniej fasolę na pare minut i na krótko przed zdjęciem z ognia kukurydzę(nie ma tego w originalnym przepisie ale nam bardzo smakuje z kukurydza). Pamietajmy by cały czas mieszać.

Zazwyczaj serwuje danie z ryzem i dużą łyżką śmietany, podaję również zarumienione na patelni z oliwą i solą placki tortilla.
Ciekawym połączeniem jest rownież pikantniej przyprawione chilli i tortilla chips z guacamole-smaki się świetnie równoważą i uzupełniają.

Polecam!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-29 17:03:09
    ewelline
    świetny przepis na świetne danie
    Komentarz
  • ijaa, 2010-07-30 20:44:00
    ijaa
    1
    Tak patrzyłam na to zdjęcie i patrzyłam i się zastanawiałam, co to ta biała kulka po środku talerza jest. Lody waniliowe myślę? Nie, no nie możliwe.
    Ale przeczytałam opis i dotarło do blondynki, że to śmietana

    Robiłam dzisiaj na obiad - pycha. Sycące i aromatyczne. Piątka za całokształt.
  • ciriness, 2011-03-01 17:54:39
    ciriness
    2
    Bardzo dobry przepis, dzisiaj wypróbowałam
    Nie dałam kukurydzy i dołożyłam jeszcze dwie łyżki koncentratu bo lubimy bardziej pomidorowe. Ale wyszło naprawdę pyszne!
  • tekla_x, 2011-06-03 12:44:49
    tekla_x
    1
    Bardzo lubię to danie, ale wcześniej robiłam bez kminu rzymskiego. Dzięki niemu wyszło ciekawiej Poza tym odpowiednia ilość warzyw w stosunku do mięsa, nie jest ich za dużo.
  • dobbinka, 2014-05-02 00:05:39
    dobbinka
    0
    Nie lubię kminu, ale dodaję zwykły kminek (zdecydowanie ułatwia trawienie). Na koniec dodaję 2-3 kostki gorzkiej czekolady. Reszta tak samo. Pyszne.

    Aaa, i z samą wodą, bez bulionu też pysznie wychodzi.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem