guacamole.

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-06-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! guacamole.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! guacamole.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! guacamole.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! guacamole.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! guacamole.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! guacamole.
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! guacamole.
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! guacamole.

Składniki:

  • awokado [1 szt.] (dojrzałe)
  • limonka [0.5 szt.] (czyli sok wyciśnięty z limonki)
  • papryka [1 łyżka] (papryka jalapeno)
  • sól [1 szczypta] (+pieprz, chilli)
  • pietruszka [1 łyżka] (natka pietruszki)

Przygotowanie:

Przypis zamieszczony na zdjęciach(oby tym razem dodały się we właściwej kolejności;)) jest szybki, podstawowy. Spotkałam się również z wersjami z pomidorami, czosnkiem, papryką chilli, cebulą. Wszystkie są pyszne-choć my najczęsciej robimy tą podstawową.

Miąższ z avokado rozdrabniamy widelcem, skrapiamy obficie sokiem z połowy limonki, dodajemy sól, pieprz, łyzkę posiekanych drobno jalapenos, moga być marynowane(w zasadzie sama zazwyczaj uzywam marynowanych). mieszamy, schładzamy, podajemy z tortilla chips.
Pyszne!

Sprobujcie tez wersji ze skladnikami jakie wypisałam powyżej, moze te Wam przypadną bardziej do gustu.

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • ferguusson, 2010-06-08 20:48:57
    ferguusson

    ilość porcji mi sie nie zgadza-z jednego awokado bedzie taka porcja jak na zdjęciu-przepraszam za błąd.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-14 21:50:46
    marissima
    całkiem ciekawe danie
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-02-25 18:29:37
    anka_bunio
    -1
    Przepis ciekawy i klarowny, a zdjęcia ładne. To pierwsze guacamole, które przyrządziłam i już wiem, że awokado nigdy nie będzie należało do moich ulubionych owoców, choćbym nie wiadomo jak się starała. W twojej wersji zupełnie znośne, ale to naprawdę nie jest owoc dla mnie
  • DudiBoy, 2012-05-03 19:34:25
    DudiBoy
    2
    Ja polecam dodatek podsmażonej cebulki, kuminu i liści kolendry zamiast pietruszki. Cieszy mnie, że nie dodałaś śmietany, czy majonezu - jak bezczeszczą ten dip amerykanie. Zwróciłem jednak uwagę na brak oliwy z oliwek, która jest niezwylke ważna w tej salsie, ponieważ separuje cząstki awokado od tlenu, no i nadaje odpowiedniej konsystencji.
  • DudiBoy, 2012-05-03 19:35:28
    DudiBoy
    No i oczywiście odrobina czosnku również powinna się tutaj znaleźć.
    Komentarz
  • Coldplay, 2012-05-09 23:51:43
    Coldplay
    Ja robię guacamole zazwyczaj z 2 awokado, dodaję do tego ząbek czosnku, trochę oliwy z oliwek, soli, pieprzu, sporo soku z cytryny i małą łyżeczkę musztardy . Czasem jeśli mi się chce dorzucam też posiekanej cebuli. W takiej wersji też jest pycha
    Komentarz
  • Coldplay, 2012-05-09 23:53:37
    Coldplay
    0
    A, no i oczywiście 5 gwiazdek, bo mogłabym to jeść kilka razy dziennie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe