Coq au vin

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia francuska , dodano: 2010-06-08
  • Coq au vin

Składniki:

  • kurczak [8 szt.] (kawałki - podudzia, udka, filet)
  • pieczarki [250 g]
  • cebulki szalotki [200 g] (lub małe cebulki)
  • wino czerwone wytrawne [750 ml] (wino nie może być kwaśne!)
  • słonina [100 g]
  • czosnek [2 ząbki]
  • masło [2 łyżki]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka]
  • lubczyk [1 łyżeczka]
  • tymianek [1 łyżeczka]
  • estragon [0.5 łyżeczki]
  • sól [1 łyżeczka] (doprawić do smaku)
  • pieprz [1 łyżeczka] (doprawić do smaku)

Przygotowanie:

1. Kawałki kurczaka natrzeć solą i podsmażyć z każdej strony na oliwie.
2. Słoninę pokroić i wytopić w garnku; podsmażyć na niej szalotki (większe cebulki można pokroić). Dodać pieczarki i smażyć aż się zarumienią.
3. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, wlać wino, dodać czosnek i przyprawy. Gotować na małym ogniu aż kurczak będzie miękki.
4. Masło utrzeć z mąką ziemniaczaną, dodawać do sosu cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Podawać z sałatą i grzankami lub z ryżem.


*Przepis na podstawie dodatku do czasopisma Poradnik Domowy sprzed kilku lat. W oryginale polecano zamiast kurczaka gotować całą, podzieloną na porcje kurę.

    Śr. ocena: 3.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Jak przytyć? Krótkie wideo z poradami

Komentarze

  • marissima, 2010-06-19 16:25:42
    marissima
    -8
    Ciekawy przepis ale po co nacierać kurczaka solą?

    Maślany sos z pieczarkami oj nie wydaje mi się by to było smaczne.Raczej śmietanowy sos z pieczarkami to tak.
  • Smynio, 2010-06-19 16:54:37
    Smynio
    0
    Bardzo dobry przepis - dobrze sprawdza się, przy dosyć "starej" kurze, jednak zamiast słoniny można dać boczek, ale to już kwestia gustu :P Kurczak w winie jest aromatyczny i nie zgodzę się z marissimą - pieczarki bardzo dobrze smakują na maśle Szkoda bardzo, że nie ma zdjęcia...... Za to 4 gwiazdki.
  • hayley01, 2010-06-19 17:26:59
    hayley01
    2
    Fajna odmiana od zwykłego kuraka
    Również zgadzam się że, pieczarki na maśle - z niewielką ilością czosnku - smakują wyśmienicie.
    Za brak zdjęcia pół gwiazdki mniej, bo jak wiadomo najpierw jemy oczami
  • iceflower, 2010-06-20 11:40:28
    iceflower
    No niestety, zdjęcia nie ma - kiedy gotowałam nie myślałam jeszcze, że zamieszczę tu przepis ale będzie uzupełnione. O boczku zamiast słoniny słyszałam, ponoć wino lepiej wtedy dodać białe, ale nie próbowałam jeszcze tej opcji
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta