Babeczki tematyczne

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-06-09
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Babeczki tematyczne
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Babeczki tematyczne
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Babeczki tematyczne
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Babeczki tematyczne
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Babeczki tematyczne
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Babeczki tematyczne

Składniki:

Przygotowanie:

Babeczki robiłam z dwóch przepisów: chocolate cherry Nigelli i jogurtowe; tutaj podaje przepis na te jogurtowe(przepis mam ze starej "Claudii")

W większej misce wymieszać: mąkę, cukry, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok(ok.100ml).
Do drugiej miski wbić jajko i roztrzepać, dodać olej, maślankę i sok z pomarańczy oraz skórkę.
Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać.
Papilotki wypełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości.
Piec ok. 20 minut w 180st. C

Smacznego!:)

*ja dodałam do moich jeszcze garść mrożonych malin, mogą być też np. brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę albo borówki:)

*Wszystkie dekoracje są jadalne:) i robiłam je sama.

*Załączam od razu linka do zdjęcia w większym formacie, żeby było lepiej widać szczegóły:) (do góry z prawej jest lupka) http://picasaweb.google.pl/lh/photo/Vz4RGiDL4XmjoKCAny4AKzogGPdVjbast6h7S_8Hw9E?feat=directlink

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • cholernarejestracja, 2010-06-09 00:53:47
    cholernarejestracja
    Tematyczne babeczki wyskakują jak grzyby po deszczu, wykonanie przepiękne! Rękodzieło, zdrowie i gotowanie zwaliły mnie z nóg
    Komentarz
  • , 2010-06-09 07:29:00
    3
    Niesamowicie wyglądają i są przepyszne! Wiem, co mówię, bo to dzieła mojej siostry Uwielbiam babeczki jogurtowe, a te są przepyszne, zwłaszcza z brzoskwiniami. Polecam ten przepis!
  • Meariel, 2010-06-09 10:41:43
    Meariel
    Wyglądają pięknie, ale serwis zjadł troszkę fotki, czy możemy liczyć np. na link do dużego zdjęcia? Chętnie zobaczyłabym je większe
    Komentarz
  • Meariel, 2010-06-09 10:43:14
    Meariel
    0
    O ja gapa, dopiero teraz zauwazyłam link :P
  • Fela Von Helvete, 2010-06-09 10:45:24
    Fela Von Helvete
    O kurcze, obłędne Moje przy nich wymiękają
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-06-09 10:56:52
    aleksaa
    śliczne te ozdoby i przepis na muffinki wydaje się być prosty i smaczny!
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-06-09 11:17:10
    zlosliwiec
    0
    Brawo! Pozazdrościć zdolności manualnych
  • Ejli, 2010-06-09 12:35:37
    Ejli
    genialne! pozazdrościć pomysłowości i talentu
    poza tym muszę wyporóbować przepis, z cytryną wychodziły smaczne, z pomarańczą muszą być obłędne
    Komentarz
  • agnes208, 2010-06-09 13:20:14
    agnes208
    podziwiam piękne tymbardziej ze sama tez robie figurki z marcepanu i wiem jakie to trudne tymbardziej to kolorowananie tego marcepanu żmudna robota
    Komentarz
  • kamikaze51, 2010-06-09 13:29:22
    kamikaze51
    Na prawdę zrobiłaś sama te ozdoby? Są niesamowite!
    Komentarz
  • marlena_m, 2010-06-09 13:54:40
    marlena_m
    -1
    Robią wrażenie
  • vegemaria, 2010-06-09 15:17:48
    vegemaria
    Dziękuję!
    Tak, wszystkie ozdoby lepiłam sama z masy marcepanowej z użyciem barwników, nożyka, wykałaczki i plastikowej pałeczki do ryżu:P(robiłam nią wyżłobienia w cukierniczce, filiżance i bucikach).
    Wrzuciłam jeszcze zdjęcie babeczek wszystkich razem i samych ozdób:
    http://picasaweb.google.pl/lh/photo/K-7iSHG1KtnQ3jOUz7G0PTogGPd Vjbast6h7S_8Hw9E?feat=dir ectlink

    http://picasaweb.google.pl/lh/photo/Hnq0yUcri6SbXCec0_oegTogG PdVjbast6h7S_8Hw9E?feat=d irectlink

    A babeczki w smaku są bardzo dobre, wilgotne, długo pozostają świeże, pysznie smakują posypane z wierzchu płatkami migdałów(przed włożeniem do piekarnika), albo cukrem pudrem po upieczeniu. I ja zawsze dodaje do ciasta jakieś owoce, bo wtedy jeszcze bardziej mi smakują.
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-06-09 15:50:38
    cholernarejestracja
    Nie mogę się napatrzyć Jak barwisz marcepan na czarno? I używasz gotowej masy marcepanowej, czy sama ją robisz?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-09 16:12:49
    Sensuel
    Zazdroszczę zdolności plastycznych
    Komentarz
  • netty, 2010-06-09 21:14:21
    netty
    -1
    Niesamowite Aż żal zjadać
  • vegemaria, 2010-06-10 01:53:45
    vegemaria
    cholernarejestracja:
    Masę marcepanową kupiłam ostatnio w Marks&Spencer w Poznaniu, (0,5kg za 11,50). W smaku wolę niemiecką firmy zentis, ale ona ma ponad 50% migdałów w składzie(ta z M&S chyba 20-30), więc jest ciemniejsza, bardziej tłusta i klejąca, więc gorzej się ją barwi i gorzej się lepi małe elementy, bo się klei.
    Ale kusi mnie też, żeby wypróbować ten przepis na domową masę http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Domowa-masa-marcepanowa.html , ale na razie mam jeszcze w domu
    A czarny barwnik w żelu kupiłam na allegro i właśnie w poniedziałek mi go przysłali, więc od razu wykorzystałam
    Komentarz
  • kamikaze51, 2010-06-10 08:29:05
    kamikaze51
    No na prawdę nie mogę się napatrzeć i nadziwić...
    Gratuluję ogromnego talentu!
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-06-10 13:21:46
    cholernarejestracja
    Dziękuję za odpowiedź i właśnie też mnie kusi ta domowej roboty masa, bo przepisy od Dorotuś to zazwyczaj wychodzą, i zazwyczaj są strzałem w 10..

    Ooo, barwniki w żelu, muszę się rozejrzeć
    Komentarz
  • anick88, 2010-06-10 14:30:16
    anick88
    1
    wyglądają bombowo!!!!
    cos fantastycznego!
    zachwyciły mnie wyglądem, ale przepis tez wyglada na smakowity, wiec dodaje do ulubionych
  • zuzaneczka, 2010-06-10 15:26:18
    zuzaneczka
    1
    cudne, raz że uwielbiam babeczki, a dwa że ozdoby bardzo w moim guście,
    z masy marcepanowej jeszcze nic nie lepiłam - muszę spróbować, a nawet mam sprawdzony przepis na domową - może niedługo wrzucę

    mogłabyś podać nazwę barwnika? dobrze się z nim pracuje? szykuje mi się wielka okazja potrzebuję czegoś sprawdzonego na tortowe ozdoby
  • w czerwieni, 2010-06-13 12:02:52
    w czerwieni
    1
    piękne!
    muszę spróbować się pobawić tą masą marcepanową
    a i przepis ciekawy, chociaż przy zdjęciach schodzi na drugi plan
  • enturium, 2010-06-15 15:19:00
    enturium
    1
    Genialne Są tak śliczne, że aż szkoda jeść. Przepis już powędrował do mojej skarbnicy. Na pewno będą pyszne, choć nie tak efektownie wyglądające.
  • Lenkapuma, 2010-06-16 09:13:04
    Lenkapuma
    1
    Prześliczne! Pomysłowe i starannie wykonane. I jeszcze te pomarańcze mmmm
  • libra777, 2010-06-16 18:51:01
    libra777
    1
    Moje gratulacje, w pełni zasłużona nagroda
  • Moll87, 2010-06-17 08:34:36
    Moll87
    Genialne! Ozdoby robią piorunujące wrażenie!

    Gratuluję!
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-06-17 14:24:39
    AgaZ
    0
    Gorąco gratuluję tak wielkiego talentu a także głównej nagrody w konkursie
    Jedynie czego żałuję, że nie mogłam ich spróbować.
  • m_ilka17, 2010-06-17 19:01:10
    m_ilka17
    2
    Babeczki są genialne! Gratuluję zdolności manualnych, aż żal je zjeść Chociaż wyglądają na pyszne.
  • madziaraa89, 2010-06-18 21:43:25
    madziaraa89
    cudowne babeczki! Chciałabym spróbowac upiec podobne- ale pierwszym napotkanym problemem jest uzyskanie takiego kształtu- czy babeczki są pieczone tylko w tych papilotkach, czy sa jeszcze włożone jeszcze do specjalnej foremki do muffinek? no i gdzie mozna znaleźć takie kolorowe, papierowe foremki.

    Czy mogłabyś jeszcze zdradzić dwa sekrety: ta złota posypka na babeczkach "podróże" jest cukrem trzcinowym czy czymś innym? No i te smakowicie wyglądające kremy: biały i czekoladowy- można prosic o przepis?
    Komentarz
  • vegemaria, 2010-06-19 00:15:56
    vegemaria
    Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze. Ooj, faktycznie żal było je jeść:P
    Magda, ja piekę je w specjalnej teflonowej foremce do muffinek, bo te papierowe foremki są z cienkiego papieru i by się powyginały(jak masz z grubszego to można próbować bez formy, ale z formą jest wygodniej. Ja foremkę kupiłam kiedyś w Netto na 12 babeczek za 15zł, czasem są też w Lidlu(zwykle koło Gwiazdki) . Papilotki zwykle kupuję na allegro, a te różowe kupiłam w moim mieście w sklepie z akcesoriami dla domu.
    Ten ciemny krem to serek mascarpone+nutella w proporcji 1:1(serek powinien być w temp. pokojowej przed wymieszaniem), a jasny to mascarpone+cukier puder. A "piasek" na babeczkach, to rozkruszone ciastka owsiane "Złotokłose" przyklejone na ten krem z nutellą
    Komentarz
  • komicznie, 2010-07-04 13:51:17
    komicznie
    2
    świetne! zrobiłam na dzień ojca ale z lukrem wszyscy się zachwycali a Tobie gratuluje tc pięknych ozdób.
  • ewelline, 2010-07-21 05:24:54
    ewelline
    0
    śliczne są Twoje babeczki!!
  • marronelle, 2010-08-11 15:42:31
    marronelle
    O mamo... Talent masz nieziemski, zazdroszczę! A rzadko czegoś zazdroszczę :P Cudo! Przepis wypróbuję, z ozdobami się pomęczę
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem