Krewetki smażone w maśle czosnkowym

autor: , kategoria: owoce morza , dodano: 2009-11-16
  • Krewetki smażone w maśle czosnkowym

Składniki:

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić (najsmaczniejsze są duże, bez pancerzyków i obgotowane, lub małe – koktajlowe). Odlać wodę z krewetek, osuszyć na papierowym ręczniku. Utrzeć w misce masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, dokładnie rozetrzeć. Na patelni lub w głębokim rondlu rozgrzać 3/4 porcji masła czosnkowego, włożyć krewetki i smażyć na dość dużym ogniu, często mieszając, aż się zrumienią. W czasie smażenia dodać pozostałą część masła. Przełożyć krewetki na ogrzane talerze, z wierzchu polać masłem (jeśli całe masło „zniknie” podczas smażenia, dodać 1-2 łyżki masła, rozgrzać i obracać patelnią na wszystkie strony, tak by masło nasiąkło smakiem czosnku i krewetek). Podawać z chrupiącą bagietką; osobno – sól i młynek z pieprzem.

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Ashira, 2010-01-04 13:13:16
    Ashira
    6
    Ośliniłam klawiaturę, dosłownie.
    to jest przepyszne!
    ja co prawda nie bawię się w robienie masła czosnkowego a po prostu wrzucam masło i rozgnieciony czosnek.
    jest to danie, które mogę jeść o każdej porze dnia i nocy i w niezmierzonych ilościach, choćbym miała pęknąć.
    delikatne mięso krewetek, aromat masła i czosnku do tego chrupiąca bagietka.... a najlepiej jeszcze kieliszek dobrego białego wina do tego.
    no i teraz muszę lecieć szukać krewetek gdzieś w rozsądnych cenach
  • paulina150528, 2010-01-06 10:06:57
    paulina150528
    6
    Polecam jak najbardziej Pamiętam jak pierwszy raz próbowałam krewetek w takiej postaci(smakoszem owoców morza zdecydowanie nie jestem) i urzekły mnie swoją delikatnością. Praktycznie jest to jedyna postać przygotowania krewetek którą uwielbiam. Polecam dorzucić też do nich podduszone na tym masełku pieczarki. Smak jest jeszcze ciekawszy.
  • ewelline, 2010-01-08 02:39:20
    ewelline
    1
    Uwielbiam krewetki! W sklepach dl a leniuszków jest dostępne masło czosnkowe przepis wyśmienity!!!
  • 28nana, 2010-01-08 08:14:10
    28nana
    4
    podzielam euforię moich przedmówczyń.. ja również jestem miłośniczką krewetek... jedyne co mnie tak naprawdę odstrasza od przygotowania tego dania to.... cena ....

    ... sami przyznajcie że w naszym kraju krewetki są niewspółmiernie drogi w stosunku do swojej naturalnej urody... ( ale niestety adekwatnie do smaku )

    nie ukrywam że 40 zł i więcej za kilka " robaków" to spore przegięcie
  • iwka2002, 2010-01-17 19:56:29
    iwka2002
    2
    Zrobiłam , zajadaliśmy się. Pychotka!
  • smoccos, 2010-01-20 10:52:42
    smoccos
    1
    Uwielbiam krewetki i właśnie tak je przyrządzam. Wychodzą PRZEPYSZNE
  • madzia6217, 2010-02-14 22:58:02
    madzia6217
    1
    To było danie specjalnie wybrane na walentynkowy wieczorek. Drogo wyszło, ale ponieważ ze mnie i TŻ łakomczuchy to zrobiliśmy podwójna wg przepisu porcję. Krewetki są bardzo delikatne w smaku, pomimo, że postawiłam się TŻ i dorzuciłam więcej czosnku to prawie go nie bylo czuć. Do tego upiekliśmy bagietki, jak w przepisie radzono. Idealne na kolacje przy świecach, we dwoje
  • Susanna, 2010-03-10 08:33:02
    Susanna
    4
    O matko krewetki!! Szczerze uwielbiam!! TŻ na szczęście też Kolejne danie na weekend. W sobotę kurczak z fasolką szparagową a w niedzielę krewetki na masełku czosnkowym - już dostaję ślinotoku. Bomba! Dziękuję za szybki i prosty przepis
  • m0nia1986, 2010-03-10 20:10:24
    m0nia1986
    2
    Nie potrafie wprost uwierzyc, ze przepis jest tak prosty
    Krewetkami moge sie zajadac zaraz po ich rozmrozeniu ale tym razem wytrzymam ta CHWILKE i przygotuje je wg Twojego przepisu
  • m0nia1986, 2010-03-10 20:14:07
    m0nia1986
    zapomnialam dodac, ze w PL ceny krewetek sa dosyc wygorowane... dobrze ze TUTAJ, na wyspach krewetki sa naprawde bardzooo tanie
    Podsumowujac: Danie proste, szybkie i tanie ( o smaku nawet nie wspomne )
    Komentarz
  • angel001, 2010-04-18 10:40:32
    angel001
    suszona natka pietruszki dodana pod koniec smażenia daje jeszcze lepszy smak, niebo w gębie, uwielbiam tak przyrządzone krewetki
    Komentarz
  • vild, 2010-07-01 20:04:12
    vild
    przyznam, ze jeszcze nie jadlam, ale mam wielka ochote smacznie je przyrzadzic!!
    chyba dlatego trafilam w koncu na profil smacznego
    na pewno napisze jak wyszly
    Komentarz
  • marsi11, 2010-10-17 21:09:09
    marsi11
    2
    prozaiczny przepis ale za to jaki pyszny

    jedyne co mi brakuje to zieleniny- pietruszka albo tymianek wrecz wskazany !

    uwielbiam!
  • Adkara, 2010-10-22 14:09:06
    Adkara
    -1
    Przepis taki prosty, a jakie pyszne te krewetki
    Niebo w gębie.

    Dodatkowo zrobiłam sobie do tego jajko sadzone.
    Pycha!
  • Alekss, 2010-11-22 22:06:29
    Alekss
    1
    Pyszne wyszly te krewetki
    Taki prosty przepis a taki smaczny.
  • Petit_Papillon, 2011-07-06 22:26:39
    Petit_Papillon
    1
    To będzie jedno z dań romantycznych wieczorów spędzonych z moim TŻtem zaplanowanych na next week
  • sol4ever, 2011-10-04 12:55:02
    sol4ever
    1
    Spodobało mi się niesamowicie! Przepis właściwie taki prosty a przyznam że nie znam zbyt wielu pomysłów na dobre przyrządzenie krewetek! Tutaj nie ma zbyt wiele roboty a wychodzi danie idealne na romantyczną kolację. Pieczywo ziołowe/ czosnkowe jest do tego jak znalazł.
  • nicelady, 2012-11-10 16:08:16
    nicelady
    Drogie Wizażanki, a jakie wino najlepiej dobrać do krewetek? Prosiłabym najlepiej o konkretną nazwę, bo ile razy przychodzę do sklepu tyle razy mam problem
    Z góry dziękuję!
    Komentarz
  • alemarie, 2014-10-11 14:07:16
    alemarie
    0
    Pycha polecam z lekko podpieczona bulka posmarowana maslem czosnkowym i ziolami prowansalskimi

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe