Deser wiśniowy z nutą kakaową

autor: , kategoria: kremy i musy, kuchnia polska , dodano: 2010-06-09
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Deser wiśniowy z nutą kakaową

Składniki:

  • woda [30 ml] (wrzątek - masa ciemna)
  • żelatyna [1 łyżeczka] (masa ciemna)
  • kakao [3 łyżeczki] (masa ciemna)
  • śmietana [100 g] (18% - masa ciemna)
  • woda [30 ml] (wrzątek - masa jasna)
  • żelatyna [1 łyżeczka] (masa jasna)
  • serek homogenizowany [150 g] (waniliowy - masa jasna)
  • mleko [3 łyżki] (masa jasna)
  • dżem [3 łyżeczki] (wiśniowy lub wydrylowane wiśnie)
  • czekolada gorzka (rozpuszczona, do dekoracji)

Przygotowanie:

Deser opiera się na dwóch rodzajach masy i wiśniowym dżemiku :-)

--> Zaczynamy od przygotowania ciemnej masy.
Do kubka wlewam wrzątek, wsypuję żelatynę, mieszam intensywnie, aż się rozpuści. Potem dodaję śmietanę, kakao i mieszam by masa była gładka, bez grudek.
Pucharki opieram pod skosem, np. u mnie to było oparcie o pomidora;), wylewam do nich ostrożnie ciemną masę, po ściankach, by dotknęła dna. Wstawiam do lodówki żeby zastygła, na ok. 20 min.

--> W tym czasie, w kubku robię biała masę, czyli rozpoczynam znów od rozpuszczenia żelatyny we wrzątku, potem dodaję serek waniliowy i 3 łyżki mleka, mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Wstawiam białą masę na chwilę do lodówki.
- W tym czasie wyjmuję pucharki z masą kakaową, układam na dnie i na bokach ciemnej części dżem wiśniowy/wiśnie.
- Wyjmuję jasną masę, wylewam ją do pucharków i wstawiam do lodówki. Kiedy wszystko zastygnie dekoruję deser wiśniami i np. rozpuszczoną czekoladą, czy kakao.

Smacznego :-)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: oponki serowe na Tłusty Czwartek

Komentarze

  • aleksaa, 2010-06-09 16:58:38
    aleksaa
    zapowiada się smacznie mam wiśnie z nalewki wyciągnięte więc trzeba będzie wypróbować leci do ulubionych.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-11 22:27:37
    marissima
    -1
    fajny taki ukośny deserek
    bardzo ORYGINALNIE
  • Niuniuska, 2010-06-14 14:46:53
    Niuniuska
    aleksaa, wiśnie z nalewki? Mmniam, to mocna wersja deserka będzie ;D

    marissima, dziękuję
    Komentarz
  • klada, 2010-06-15 14:52:09
    klada
    super przepis
    A deser może postać w lodówce kilka godzin przed podaniem, czy trzeba podawać go natychmiast?
    Komentarz
  • vild, 2010-06-23 00:19:24
    vild
    bez zastanowienia wrzucam do ulubionych. jak wyprobuje to ocenie, masz murowane 4* za ten "skosik"
    bardzo ladnie zaprezentowany deserek
    Komentarz
  • Hlaskoida przy czystej, 2010-07-24 11:29:18
    Hlaskoida przy czystej
    0
    Bardzo wymyslny, podoba mi się, w sam raz na takie upalne dni)Zapewne wypróbuję
  • kasienka.b, 2012-03-13 00:21:00
    kasienka.b
    1
    Bardzo smaczny - idealnie wyważony smak ani za słodki ani za gorzki, składniki świetnie się ze sobą komponują

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem