Łosoś pieczony z warzywami i sosem jogurtowym

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-06-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś pieczony z warzywami i sosem jogurtowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś pieczony z warzywami i sosem jogurtowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś pieczony z warzywami i sosem jogurtowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś pieczony z warzywami i sosem jogurtowym

Składniki:

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200C
Zmieszaj oliwę z jak najdrobniej posiekanymi ziołami..
Pomidory przekrój na pół i wydrąż zieloną cześć. Posmaruj je oliwą, posól, popieprz i posyp delikatnie cukrem (chyba że są słodkie i dojrzałe).
Cukinię i bakłażana pokrój na średniej grubości plastry, cebulę w grube piórka.
Ziemniaki wyczyść dokładnie i pokrój wedle uznania, może być w grube plastry, może być w ćwiartki.

Ziemniaki wsadź do żaroodpornego naczynia i wstaw na parowanie na ok. 30min. (powinny być już miękkie), wtedy dodaj blachę z wymieszanymi z ziołami i oliwą warzywa – zmień program na pieczenie i piecz przy 220C przez około 20 minut, aż się równo przyrumienią.

W między czasie przygotuj sos jogurtowy.

Sos jogurtowy:
Wymieszaj jogurt z oliwą z ziołami – dopraw solą i pieprzem – wciśnij sok z ½ cytryny.

Łosoś
Obtocz wyporcjowane filety z łososia w oliwie z ziołami, dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Przełóż do żaroodpornego naczynia lub wyłóż na blachę piekarnika.

Gdy warzywa będą już rumiane wsadź naczynie z łososiem na górę piekarnika i piecz przez ok. 10-15 min.

Wyciągnij warzywa i łososia.

Przygotuj talerze najlepiej głębokie – ułóż warzywa na jego spodzie – trochę rukoli na tym kawałek łososia – sos jogurtowy – polej oliwą z ziołami i udekoruj cytryną.

Tips:

Zmieniaj ryby, eksperymentuj z ziołami, używaj funkcji parowania gdy chcesz zrobić łososia na parze – trwa to też ok. 15min – doprawiaj solą i pieprzem, w tym przypadku nie dodawaj oliwy – dodaj ja po ugotowaniu. Sos jogurtowy smakuje wyśmienicie jako przystawka do samych pieczonych warzyw.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • mmonyka1, 2014-01-27 21:34:04
    mmonyka1
    Jutro wypróbuję to danie na obiad. Dam znać jak wyszło i czy smakowało.
    Komentarz
  • mmonyka1, 2014-01-28 19:54:28
    mmonyka1
    0
    Tak jak obiecałam dziś wypróbowałam ten przepis i dzielę się moimi wrażeniami. Danie jest bardzo smaczne i pożywne. Nie wymaga wielkich umiejętności, nie da się go zepsuć Zmodyfikowałam troszkę przepis dodając inne warzywa oraz pomijając funkcję parowania, której po prostu nie mam Potrawa tak mi się spodobała, że pozwoliłam sobie na jej opisanie na moim blogu MeAfterHoursBlog. Dziękuję za super przepis, w którym składniki świetnie do siebie pasują i gorąco polecam go innym!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe