Crème Brulee

autor: , kategoria: kremy i musy , dodano: 2010-06-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crème Brulee
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crème Brulee
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crème Brulee
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crème Brulee

Składniki:

  • śmietana kremówka [1 l] (36%)
  • cukier [120 g]
  • żółtko z jajka [10 szt.]
  • wanilia [1 szt.] (laska wanilii lub łyżka pasty waniliowej)
  • cukier brązowy

Przygotowanie:

Potrzebne przybory

Kokilki – naczynia do pieczenia kremu
Palnik gazowy do opalania – cukru

Rozgrzej piekarnik z wentylatorem do 110 stopni.
Pamiętaj by taca, którą umieścisz nie była bezpośrednio pod lub nad grzałkami – twojego urządzenia – ważne, żeby wentylator miał możliwość cyrkulacji powietrza i w miarę równomiernego rozprowadzania ciepła.


Wybij 10 żółtek do miski połącz z cukrem i wymieszaj.
Podgrzej śmietanę i wrzuć do niej rozciętą laskę wanilii – śmietana nie powinna być bardzo gorąca tylko tyle, aby rozpuścił się w niej cukier.
Powoli wlewaj ciepłą śmietanę do żółtek z cukrem przez cieniutkie sito – cały czas mieszając.
Przelej równomiernie masę do kokilek i wstaw do piekarnika.
Piecz przez około 1h.
Wyjmij i trzymaj przez ok. 30min w temperaturze pokojowej, a po wystygnięciu wsadź do lodówki.
Gdy krem jest już zimny posyp go równomiernie brązowym cukrem i opalaj palnikiem bardzo powoli i z każdej strony.
Poczekaj chwilę i wbij łyżeczkę by posmakować.

Tips:
Piekarnik, musi mieć możliwie cały czas tę samą temperaturę.
Deser można przechowywać do ok. 5 dni w lodówce.
By uzyskać inny zapach i smak można dodać innej esencji np. rozbitego w moździerzu kardamonu.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 02 - orzechy włoskie

Komentarze

  • marissima, 2010-06-11 21:37:34
    marissima
    -2
    uwielbiam ten krem
    są takie ruskie cukierki
    no po prostu niebo w gębie
    tylko trochę pracochłonny ten krem
  • agnesbraciak, 2010-09-06 13:59:08
    agnesbraciak
    -1
    fakt, jest pracochłonny, ale można tez kupić gotowy. w auchan albo w piotrze i pawle sprzedają taki pycha creme brulee rians, tylko trzeba samemu roztopić cukier. niby pisze że zamiast wkladac do piekarnika można tylko posypać i zostawić aż sam nasiąknie wilgocią i się rozpuści, ale według mnie nie smakuje wtedy tak dobrze
  • kremilla, 2010-09-17 09:02:47
    kremilla
    3
    ja ten gotowy wkladam na chwilę do piekarnika pod górną grzalkę, ale kokilke zanurzam do polowy w kapieli wodnej i tak wstawiam do piekarnika. dzieki temu skorupka się zrobi a krem ciągle pozostaje zimny. rewelka

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem