Pieczone warzywa

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-06-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone warzywa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone warzywa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone warzywa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone warzywa

Składniki:

Przygotowanie:

Proporcje składników według uznania.

Zmieszaj oliwę z jak najdrobniej posiekanymi ziołami. Twarde warzywa, takie jak marchew, pietruszka, kalarepa, koper włoski i ziemniaki potnij na kawałki i ułóż na blasze. Posól, popieprz i polej ziołami z oliwą. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika włóż warzywa i piecz przez ok. 20-30 min. W tym czasie przygotuj drugą blachę. Pomidory potnij na połówki, bakłażany i cukinie na plastry, cebulę w grube pióra. Wszystkie warzywa ułóż na tej drugiej blasze, skrop ziołami z oliwą i dodaj pieprz i sól. Po 20 min włóż do piekarnika drugą blachę i zwiększ temperaturę do 240 stopni. Piecz ok. 20 minut.

W międzyczasie przygotuj sos jogurtowy: wymieszaj jogurt z oliwą z ziołami – dopraw solą i pieprzem – wciśnij sok z połówki cytryny.

Tips: Upieczone warzywa podaj jako oddzielne danie z sosem jogurtowym lub jako dodatek do mięs i ryb. Na zimno są idealnym dodatkiem do sałatek.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • marissima, 2010-06-11 21:40:46
    marissima
    bardzo interesująca propozycja
    nigdy wcześniej nie spotkałam się z przepisem na pieczone warzywa
    przepis godny wypróbowania
    Komentarz
  • rozwielitka, 2010-06-13 18:02:28
    rozwielitka
    1
    uwielbiam! mój ulubiony dodatek do obiadu.
  • anka_bunio, 2010-09-07 20:37:34
    anka_bunio
    1
    Jako miłośniczka zieleninki mówię: yummy! Prawdziwa uczta kolacjowa... Kalarepka i cukinia szczególnie dobrze smakują.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem