zapiekane baklazany

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-06-09
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! zapiekane baklazany
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! zapiekane baklazany
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zapiekane baklazany
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zapiekane baklazany
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zapiekane baklazany
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zapiekane baklazany
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zapiekane baklazany
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! zapiekane baklazany

Składniki:

Przygotowanie:

Baklazany myjemy, osuszamy, kroimy na dwie czesci, wydrazamy miazsz zostawiajac okolo 0,5 cm przy skórce. Rozgrzewamy oliwe na patelni, wrzucamy posiekany czosnek i podsmazamy okolo 1 minute, wrzucamy pokrojony w kostke bakłażan, cukinie, papryke i przez kilka minut dusimy. Gdy warzywa zmiekna wrzucamy pokrojone w kostke pomidory. Solimy, pieprzymy do smaku. Ukladamy bakłażany w żaroodpornym naczyniu, nadziewamy farszem, posypujemy serem i dekorujemy gałazkami tymianku. zapiekamy okolo 45 minut w temperaturze 180 stopni.

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • brzydula_81, 2010-06-09 18:40:32
    brzydula_81
    w przepisie maly blad- oczywisicie 2 zabki czosnku , a tymianku kilka galazek dla dekoracji
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-06-09 22:49:56
    HAMALIELKA
    2
    Wow! Ale cudo, jeszcze czegoś takiego na bakłażanach nie widziałam Fajny pomysł - kreatywny.
    Wygląda tak, że zachciało mi się baaaaardzo jeść ))
  • Judysia, 2010-06-09 23:13:47
    Judysia
    2
    Uwielbiam bakłażany, a na tych zdjęciach wyglądają tak apetycznie. Muszę znaleźć chwilę czasu i koniecznie wypróbować ten przepis.
  • daget, 2010-06-11 22:27:46
    daget
    2
    Doskonaly pomysl aby zablysnac w kuchni. Nie skomplikowane a efektowne i pozywne. Doskonaly pomysl na warzywka .
    Ja osobiscie zrezygnowalabym juz z cukini na rzecz jakiegos mieska mielonego, najlepiej indyka. Ale tylko dlatego, ze moj maz jest miesozerny.

    Mam pytanie papryka ma byc ostra czy slodka? Czy to juz wedle uznania? Ja dodalabym szczypte chili, dla wyostrzenia smaku.
  • brzydula_81, 2010-06-11 22:38:08
    brzydula_81
    daget ...ja zawsze sypie przyprawy wedle uznania....kieruje sie wlasnym wyczuciem smaku....wiec pozostawiam Tobie wybor, ja dodalam papryke ostra. Z mieskiem mielonym moja mama robi,,,ja jeszcze nie probowalam, ale na pewno sie skusze moj facet tez jest miesozerca ale ostatnio wcina tez warzywka
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-11 22:39:20
    brzydula_81
    o tak chilli moze byc..akurat nie mialam pod reka
    Komentarz
  • daget, 2010-06-14 14:40:44
    daget
    No to super, ja natomiast mam chili zawsze pod reka w sloiczku ale nie podpisane i moj brat ostatnio wzial je za slodka papryke ...
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-29 11:02:12
    ewelline
    1
    uwielbiam takie kolorowe i smaczne pyszności!!
  • serena.avon, 2010-08-20 10:14:08
    serena.avon
    Wydaje mi sie ze przepis powinien zawierac etap nacierania baklazana sola, pozostawienia tak na jakies pol godzinki i oplukania zeby pozbyc sie goryczki.
    Komentarz
  • 2assa, 2013-08-29 21:48:16
    2assa
    0
    Wygląda cudownie, i co ważne danie na pewno jestzdrowe i za to ode mnie duuuuzy plus. Fakt ze tez słyszał am ze bakłażana trzeba najpierw natrzeć solą i czekać aż puści soki, tylko ze wtedy trochę wiotczeje. Czy w tym przepisie bakłażan nie ma w sobie goryczki? Podaję przykładowy przepis gdzie jest mowa o nacieraniu solą:http://dietacandida.pl/ii-etap/baklazan-zapiekany-z-pomidorami/
  • bettybubble, 2013-09-01 13:52:17
    bettybubble
    0
    Ja też uważam, że powinno się natrzeć najpierw solą bakłażana i cukinię, bardzo zyskują na smaku i tracą goryczkę, co już zostało wspomniane. Ale wygląda to super apetycznie i na pewno spróbuję. Także w wersji z mielonym mięsem!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe