Owsianka z truskawkami

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-06-09
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Owsianka z truskawkami
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Owsianka z truskawkami

Składniki:

Przygotowanie:

Proste aż banalne. A do tego zdrowe i bez mleka.

Wersja 1:
Na wodzie ugotować do miękkości (nie rozgotowywać, bo rośnie indeks glikemiczny potrawy i tracą się jej wartości odżywcze) płatki owsiane. Powinny mieć konsystencję papki, tak żeby wchłonęły wodę, ale w niej nie pływały.
Posłodzić wg gustu. Zamiast cukru można dodać miodu, słodziku albo zostawić bez doprawiania.
Truskawki pokroić w drobną kostkę i dodać do owsianki.
I jeść. :)

Wersja 2:
Przygotowanie jak wyżej, tyle że zamiast cukru dodajemy jogurtu truskawkowego.

Obie wersje smaczne i zdrowe. W wersji bezcukrowej jeszcze na dodatek dietetyczne. :)

Jeśli ktoś lubi może gotować płatki na mleku. Można dodać inne owoce. Świetnie sprawdzają się dojrzałe brzoskwinie, także z jogurtem brzoskwiniowym.
Dla lubiących chrupać świetne są jabłka. Można je doprawić cynamonem - bardzo smaczne.

Polecam.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • malinka118, 2010-06-09 21:15:09
    malinka118
    3
    Jeśli chcemy, żeby indeks glikemiczny nie wzrósł, to nie możemy w ogóle gotować. Jedynie zalać i na chwilę odstawić, żeby namokły, ale nie za długo. Polecam z dodatkiem jogurtu naturalnego z zawartością tłuszczu do 1,5% fruktozą zamiast cukru czy słodzika i truskawkami. Mamy wtedy węglowe śniadanko wg Montignaca.
  • Sensuel, 2010-06-09 21:33:02
    Sensuel
    2
    Pomysł fajny,także ja skorzystam jutro.Ale po co cukier skoro jogurt owocowy jest słodki sam w sobie??
    -0,5 gwaizdki za cukier dodatkowy.Ale mam już pomysła na jutrzejsze śniadanko
  • kropka75, 2010-06-10 10:03:19
    kropka75
    Malinko - indeks jest najniższy bez gotowania, ale wraz z czasem gotowania rośnie.
    Ja np. nie jadam nie gotowanej owsianki, rośnie mi w buzi.

    Sensuel - cukier faktycznie, tylko w wersji bezjogurtowej daję, pokićkałam w przepisie.
    Komentarz
  • Niuniuska, 2010-06-14 22:26:55
    Niuniuska
    2
    Owsianka - moje niezmienne śniadanie numer jeden, od paru dobrych lat Zgadzam się, że z owocami smakuje najlepiej, i świeżymi i suszonymi Chociaż owsiankę robię nieco inaczej (gotuję na mleczku lub mieszam płatki z jogurtem naturalnym), to absolutnie ta mieszanka trafiła w moje gusta smakowe!
  • miskowa, 2010-06-15 10:40:22
    miskowa
    2
    dodałam już moją ocenę, ale w przedziwny sposób zniknęła. Owsianka - śniadanie mistrzów
    Dla mnie jednak gotowanie jej to za dużo roboty, zwłaszcza, że to ma być śniadanie, wiec nie mam za wiele czasu na stanie w kuchni. Najczęściej dzień wcześniej płatki zalewam wrzątkiem (bo nie lubię mleka) trochę ponad płatki - przez noc cała woda wsiąka w płatki, rano zalewam tylko jogurtem i dodaję owoce/orzechy.
    Moje ulubione wersje to z truskawkami i bananami albo z jabłkami i cynamonem
    Bardzo pożywne śniadanko i każdy może kombinować z dodatkami takimi, jakie lubi
  • marissima, 2010-06-19 15:17:52
    marissima
    Nigdy dotąd nie gotowałam płatków owsianych.
    Zawsze jadłam je z zimnym mlekiem( organizm zużywa wtedy więcej kalorii bo musi ogrzać jedzenie).
    Płatki owsiane rewelacyjne na cerę oraz jako węwnetrzny środek do upiększania (znane są tak zwane sałatki młodości z wykorzystaniem płatków owsianych.


    Jesteś tym co jesz.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe