Sos vinaigrette

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-06-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos vinaigrette
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos vinaigrette

Składniki:

Przygotowanie:

PRZEPIS PODSTAWOWY
Ilość składników podana na malutką porcję.
Ogólnie zasada jest taka - na 1 łyżkę octu, przypadają 3 łyżki oleju.
Wszystkie składniki lądują w miseczce - energicznie mieszamy aż składniki połączą się w ładną emulsję i gotowe. Dobrze miesza się miotełką lub widelcem. Inna opcja to "wytrzęść" sos w słoiku.

Z wersji podstawowej można stworzyć dużo wariantów:

NA SŁODKO
Dodać łyżeczkę miodku.

CYTRUSOWO
Zamiast octu - świeży sok z owoców: cytrynowy, grejpfrutowy czy też pomarańczowy.

CZOSNKOWO
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ew. granulowany, ale świeży jest o niebo lepszy.

'Z ZIARENKAMI'
Dorzucić prażonego słonecznika, sezam czy też orzeszki. Albo bakalie. Ostatnio próbowałam z suszoną żurawiną (drobniutko posiekaną) i było pycha ;)

NA OSTRO
Dodać łyżeczkę ostrej musztardy (np. rosyjskiej czy diabelskiej) lub sosu Worcester lub pieprzu cayenne...

ZIOŁOWO
Dodać ulubione zioła - świeże bądź też suszone. Np. pietruszka, bazylia, tymianek...


Ulciakowe rady:
- Jeśli ktoś woli bardziej kwaśny sos, może zastosować proporcję 1:2.
- Ocet można zastąpić winem.
- Żeby sos był 'lżejszy' - można stosować oliwę pół na pół z wodą (przegotowaną :P) lub zamiast oliwy użyć jogurtu naturalnego.
- Aby sos był gęstszy - można dorzucić 1 żółtko z jajeczka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2010-06-11 13:47:38
    Sensuel
    Zrobiłam sos wg Twojego przepisu no i niestety mi nie smakował .Dlatego nie ocenię,bo musiałabym bardzo niską notę dać.
    Musiałam trochę zmodyfikować i zrobić pod swoj smak i wtedy wyszło ok.
    Ale dzięki za nakierowanie.Zawsze robiłam sosy na bazie śmietany/jogurtu a teraz już się to zmieni
    Komentarz
  • ulciak85, 2010-06-11 14:52:00
    ulciak85
    Dlatego podałam przepis podstawowy i kilka wariacji co dalej z tego można zrobić. Wiadomo - każdemu smakuje coś innego i trzeba troszkę poeksperymentować
    Do tego smak samego sosu zupełnie się zmienia po dodaniu do warzywek.
    Miło było Cię nakierować, hihi Mam nadzieję, że kolejne próby będą bardziej udane - smacznego!
    Komentarz
  • Layla79, 2012-06-03 15:54:56
    Layla79
    ja polecam bardziej oliwę, cytrynę, miód, kapkę musztardy miodowej Roleski Czarcia, wstrząsnąć w słoiku i gotowe. ważne, żeby dobrze zbalansować smaki słodki i kwaśny. musztarda ma za zadanie tylko wytworzyć emulsję. nie dodaję nigdy soli do sosu, zmienia i pogarsza smak. posolić można same warzywa, ale sos nie powinien zawierać ani soli, ani pieprzu. nigdy też nie dodaję octu, bo jest zbyt intensywny w smaku.

    w ramach modyfikacji-dodaję sok z pomarańczy plus krem balsamiczny.

    albo ząbek czosnku, który postoi z sosem dobę z lodówce i go wyjmuję z sosu.

    tak czy inaczej, nie proponuję ani soli, ani octu w sosie do sałatek.

    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem