Składniki:
- oliwa [3 łyżki]
- ocet [1 łyżka]
- sól [1 szczypta]
- pieprz
Przygotowanie:
PRZEPIS PODSTAWOWY
Ilość składników podana na malutką porcję.
Ogólnie zasada jest taka - na 1 łyżkę octu, przypadają 3 łyżki oleju.
Wszystkie składniki lądują w miseczce - energicznie mieszamy aż składniki połączą się w ładną emulsję i gotowe. Dobrze miesza się miotełką lub widelcem. Inna opcja to "wytrzęść" sos w słoiku.
Z wersji podstawowej można stworzyć dużo wariantów:
NA SŁODKO
Dodać łyżeczkę miodku.
CYTRUSOWO
Zamiast octu - świeży sok z owoców: cytrynowy, grejpfrutowy czy też pomarańczowy.
CZOSNKOWO
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ew. granulowany, ale świeży jest o niebo lepszy.
'Z ZIARENKAMI'
Dorzucić prażonego słonecznika, sezam czy też orzeszki. Albo bakalie. Ostatnio próbowałam z suszoną żurawiną (drobniutko posiekaną) i było pycha ;)
NA OSTRO
Dodać łyżeczkę ostrej musztardy (np. rosyjskiej czy diabelskiej) lub sosu Worcester lub pieprzu cayenne...
ZIOŁOWO
Dodać ulubione zioła - świeże bądź też suszone. Np. pietruszka, bazylia, tymianek...
Ulciakowe rady:
- Jeśli ktoś woli bardziej kwaśny sos, może zastosować proporcję 1:2.
- Ocet można zastąpić winem.
- Żeby sos był 'lżejszy' - można stosować oliwę pół na pół z wodą (przegotowaną :P) lub zamiast oliwy użyć jogurtu naturalnego.
- Aby sos był gęstszy - można dorzucić 1 żółtko z jajeczka.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy
Komentarze
Musiałam trochę zmodyfikować i zrobić pod swoj smak i wtedy wyszło ok.
Ale dzięki za nakierowanie.Zawsze robiłam sosy na bazie śmietany/jogurtu a teraz już się to zmieni
Do tego smak samego sosu zupełnie się zmienia po dodaniu do warzywek.
Miło było Cię nakierować, hihi
w ramach modyfikacji-dodaję sok z pomarańczy plus krem balsamiczny.
albo ząbek czosnku, który postoi z sosem dobę z lodówce i go wyjmuję z sosu.
tak czy inaczej, nie proponuję ani soli, ani octu w sosie do sałatek.