Chleb mieszany na zakwasie

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-06-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb mieszany na zakwasie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb mieszany na zakwasie

Składniki:

Przygotowanie:

ZAKWAS:

Potrzebne jest szklane naczynie, ja korzystałam ze słoika.
Pierwszego dnia garść (około 1/2 szklanki) mąki żytniej mieszamy z taką ilością letniej wody, aby papka miała konsystencję gęstej śmietany. Słoik stawiamy w cieple, ja postawiłam obok grzejnika. Pamiętamy o tym, by słoika nie przykrywać szczelnie.
Mąkę dodajemy co 24 godziny po około 2-3 łyżki, przez kolejne 4-5 dni.
W międzyczasie na powierzchni pojawiać się będą pęcherzyki powietrza, zacznie się fermentacja, co można rozpoznać po kwaskowatym zapachu. Ostatniego dnia będziemy mieć około 1/2 gęstego zakwasu. Możemy od razu użyć go do pieczenia chlebka.


CIASTO:
Do odmierzonego zakwasu dodajemy mąkę. Mieszając, stopniowo wlewamy wodę o temperaturze pokojowej. Jeśli dodamy więcej mąki pszennej, ciasto zrobi się gęstsze i można od razu formować bochenek. Natomiast jeśli dodamy więcej mąki żytniej, lepiej jest dodać troszkę więcej wody, aby ciasto dało się mieszać łyżką - w takim wypadku nie formujemy bochenka.

Ciasto mieszamy łyżką lub mikserem, aż do połączenia wszystkich składników. na koniec dodajemy sól rozpuszczoną w odrobinie wody i dokładnie mieszamy. Przykryte ciasto odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce.

Foremkę smarujemy olejem, posypujemy mąką lub otrębami. Przekładamy łyżką do połowy wysokości formy, lekko ugniatamy, wierzch wyrównujemy mokrą łyżką. Formę szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia (ciasto ma wyrosnąć aż do brzegów formy). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni i parujemy go wodą, np. ze spryskiwacza.

Wyrośnięty chleb nacinamy i szybko wkładamy do piekarnika. po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy dalej około 20-30 minut, aż skórka będzie brązowa. chleb wyjmujemy z formy, sprawdzamy, czy jest upieczony: podczas stukania od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Jeśli jest niedopieczony, możemy do dopiec już bez formy na ruszcie piekarnika.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • lucna1780, 2015-10-06 11:48:03
    lucna1780
    Piękny chlebuś wyszedł Też takie robię lecz z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie sklep.gronpiek.pl jest z nimi dużo mniej roboty, a efekt jest niesamowity.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe