Kurczak słodko-ostry

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-06-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak słodko-ostry
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak słodko-ostry

Składniki:

  • kurczak [1 kg] (skrzydełka, udka, podudzia)
  • miód [4 łyżki]
  • oliwa z oliwek [2 łyżki]
  • papryka (przyprawa) [4 łyżeczki] (ostra)
  • pieprz cayenne [1 łyżeczka] (płaska)
  • kminek [0.25 łyżeczki]
  • imbir [0.25 łyżeczki]
  • cynamon [0.25 łyżeczki]
  • czosnek [3 ząbki]
  • sól [1 łyżeczka] (płaska)

Przygotowanie:

1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z miodem, dodać czosnek i przyprawy; wymieszać.
2. Kawałki kurczaka włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na minimum godzinę.
3. Odrobinę oliwy rozgrzać w naczyniu żaroodpornym, odsmażyć z każdej strony kawałki kurczaka. Na koniec polać resztą marynaty i przykryć.
4. Włożyć kurczaka do nagrzanego do 220-230 stopni i piec przez 40 minut.
5. Podawać z ryżem i sałatą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z kurczakiem i warzywami

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-31 19:18:20
    ewelline
    ja bardzo lubię słodko-pikantnego kurczaka ale z innymmi przyprawami
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką