Zielone podsmażane szparagi

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-06-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone podsmażane szparagi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone podsmażane szparagi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone podsmażane szparagi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone podsmażane szparagi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone podsmażane szparagi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zielone podsmażane szparagi

Składniki:

Przygotowanie:

Szparagi myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Odcinamy i wyrzucamy twarde końce.
Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy partiami szparagi i obsmażamy je (od czasu do czasu przewracając na drugą stronę szczypcami). Solimy i pieprzymy. Jak zmiękną i troszkę się zrumienią (trwa to ok. 5 minut) wykładamy je na talerz i podajemy.
Są pyszne :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • muszynianka, 2010-06-10 23:54:53
    muszynianka
    zaiste odkrywczy przepis :P ale tak czy siak smaczny.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-06-11 06:20:07
    vesenka
    Dla kogoś kto zna tę wersję, to pewnie przepis typu "gotowanie wody na herbatę" Ale dla mnie to było duże odkrycie Całe życie jadłam szparagi tylko w wersji gotowanej, a tu okazało się,że można i szybciej i prościej i jeszcze smaczniej.
    Co ciekawsze nikt z moich znajomych też nie znał wcześniej tej wersji.
    Myślę,że paru osobom cierpiącym na brak czasu, a lubiącym przegryźć coś pysznego, przepis może się przydać
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-11 08:16:59
    malinka118
    1
    Nie znałam tej wersji i jednak jest t coś więcej niż gotowanie wody na herbatę , bo szparagi w naszym kraju są mało popularne. Czy można użyć też białych czy tylko zielone? A i miła odmiana od gotowanych i zapiekanych
  • vesenka, 2010-06-11 09:19:24
    vesenka
    Malinko, białych nie próbowałam podsmażać, ale wydaje mi się,że mogą być łykowate(chociaż pewności nie mam ). Ja wolę zielone, bo nie trzeba ich obierać.
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-06-29 21:45:03
    skarbiatko
    1
    Szczerze mówiąc nie wiedziałam,że można inaczej niż gotowane.Zrobiłam według Twojego przepisu jako "zielone "do obiadu.Moim zdaniem są lepsze niż gotowane.Dzięki
  • klada, 2010-07-05 15:14:52
    klada
    a z czym można jeść to cudo?
    Komentarz
  • vesenka, 2010-07-05 17:27:46
    vesenka
    Najbardziej lubię z sadzonym jajkiem i młodymi ziemniaczkami z wody. Albo z kotletem z piersi kurczaka i pure z ziemniaków. Albo po prostu same, bez dodatków.
    Komentarz
  • klada, 2010-07-06 00:58:52
    klada
    Czyli w sumie one robią jako za sałatkę ?
    Komentarz
  • vesenka, 2010-07-06 06:13:31
    vesenka
    Fakt, dobrze się sprawdzają jako "zielone" do obiadu. Ale równie dobrze wypadają jako samodzielne danie. Jak przychodzą w sezonie szparagowym niejedzący mięsa znajomi, to zawsze się ich domagają. Wtedy przygotowuję większą porcję i podaję z kieliszkiem wina.
    Taka porcja jak w przepisie (ze standardowego pęczka), podana bez dodatków, spokojnie wystarcza na kolację dla dwóch średnio głodnych osób.
    Polecam wypróbowanie tej wersji, bo podsmażone szparagi są zupełnie inne niż gotowane
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-21 05:27:27
    ewelline
    uwielbiam szparagi muszę spróbować takie
    Komentarz
  • vild, 2010-10-30 00:13:43
    vild
    u mnie jutro beda szparagi
    ale 5 minut wystarczy??
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-06-02 18:20:29
    anka_bunio
    2
    Takie szparagi to może nic szczególnie innowacyjnego, ale to nie ma większego znaczenia, ponieważ są pyszne i stanowią zarówno świetny dodatek, jak i danie samo w sobie. Naprawdę polecam wypróbować.
  • ptasiakasiaa, 2012-05-14 18:57:22
    ptasiakasiaa
    1
    Fajne, muszę wypróbować ten przepis. Nie wiedziałam jak się robi szparagi. Moja teściowa usmażyła białe, ale były łykowate (ale może to nie wina podsmażania a np. starych szparagów?)
  • ewelline, 2012-08-15 13:34:36
    ewelline
    1
    Bardzo smaczne!
  • tinpanalley, 2015-05-28 16:26:37
    tinpanalley
    0
    zawsze gotowałam, ale po wypróbowaniu tego przepisu będę robić je w ten właśnie sposób. Pychotka. Ja dodaję na koniec masło.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem