Chipsy ziemniaczane

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-06-10
  • Chipsy ziemniaczane

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać , następnie umyć i zetrzeć na tarce (tej części co ścieramy kapustę)na plasterki.

Na bardzo rozgrzany olej wsypywać niewielka ilość plasterków.

Chipsy bardzo szybko się smażą więc trzeba pilnować by się nie spaliły.

Po wyjęciu z oleju posypać przyprawą gyros.

Mniam!!!

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • malwowa, 2010-06-10 23:22:25
    malwowa
    2
    takie domowe chipsy są najlepsze!
    I to w różnej kombinacji z przyprawami.
    Jedna z moich ulubionych to z czosnkiem suszonym/granulowanym
  • dagig, 2010-06-11 00:38:16
    dagig
    Ale fajny przepis... Banalny w prostocie Muszę je zrobić
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-11 08:21:29
    malinka118
    2
    Uwielbiam chipsy, ale staram się opanować. Dzisiaj zrobię w wersji z młodych ziemniaczków w skórkach.
  • daget, 2010-06-11 14:43:17
    daget
    1
    Och smak mego dzieciństwa. Tato zawsze nam takie robil. Chwila moment i juz jest przekaseczka, szkoda tylko ze trzeba linii pilnowac. Ale od czasu do czasu czemu nie. !!!
  • blue_apple, 2010-06-16 21:04:45
    blue_apple
    wow, muszę spróbować!
    Komentarz
  • Niuniuska, 2010-06-16 21:14:43
    Niuniuska
    2
    No to biada mi, chipsomaniaczce ;P Fotka jest megazachęcająca do wypróbowania domowych chipsów, a najlepsze jest to, że można dowolnie łączyć smaki za pomocą przypraw Super!
  • cholernarejestracja, 2010-06-16 21:20:39
    cholernarejestracja
    Tylko że fotka jest ściągnięta z internetu.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-16 21:48:44
    marissima
    chwilowo nie dysponuje aparatem a chipsy jak chipsy zawsze wyglądają tak samo;p
    Komentarz
  • Niuniuska, 2010-06-18 22:21:31
    Niuniuska
    cholerko, z netu? A to dlatego tak mnie zachęciła ;P Szkoda, że to nie wyrób własny.
    Komentarz
  • asuku, 2010-06-18 23:30:57
    asuku
    3
    Właśnie tak mi się wydawało, że gdzieś widziałam to zdjęcie. Szkoda że nie dodałaś własnego, na jego podstawie można lepiej ocenić, a ja akurat jestem wzrokowcem. Skoro to nie Twoje dzieło, to mogłabyś przynajmniej o tym napisać, w przeciwnym wypadku jest to naruszenie praw autorskich.

    Mimo wszystko, przepis klasyczny i pewnie powszechnie znany, przy czym chipsy dużo zdrowsze od tych dostępnych w sklepach
  • shiral, 2010-06-19 12:39:23
    shiral
    2
    Popieram asuku. Powinnaś zaznaczyć że zdjęcie jest zapożyczone. Dlatego odejmuję jedną gwiazdkę.
    Same w sobie chipsy na pewno zdrowsze od kupnych dodatkowo można przyrządzić je na wiele sposobów. Przyprawę do gyrosa można zamienić na inne przyprawy takie jak np włoska, skropić cyrtryną( wtedy mają fajny aromatyczny smak.)
  • aleksaa, 2010-06-19 16:42:28
    aleksaa
    a jak długo takie chipsy są świeże?
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 20:41:08
    marissima
    kropienie cytryną to ciekawe
    Komentarz
  • gaga87, 2010-07-23 13:25:16
    gaga87
    1
    Nad morzem sprzedają teraz takie chipsy ziemniaczane na patyku, ale tylko umyte a nie obierane. Mają taką maszynę, która kroi ziemniaka, powstaje taka spiralka (a nie typowe plasterki, ale w warunkach domowych plasterki są najlepszym wyjściem) którą nadziewa od razu na patyk. Smażą się na patyku na głębokim oleju, krótką chwilę. Do tego przyprawy w różnorakich smakach. Można kombinować

    Nad morzem 6zł za chipsy z jednego większego ziemniaka, a w domu ile zaoszczędzić można 5 za zamieszczenie fajnego przepisu!
  • tom2, 2010-09-10 22:26:19
    tom2
    2
    Ja też widziałem te chipsy ziemniaczane czy ziemniaki na patyku nad morzem. Jedłem je i bardzo mi smakowały chociaż te 6 złoty to trochę przydrogo ale pomysł dobry i nawet juz dzwoniłem do Chipstix Poland i raczej w to wejde. Jak mi to wyjdzie to zobaczymy, jak nie wyjdzie to będe sam robił sobie chipsy w domu. pozdrawiam
  • studentkaAM, 2012-07-16 21:48:10
    studentkaAM
    1
    Banalnie proste w wykonaniu, a jakże pyszne Zostawiam 5* ze względu na to, że czaem i ja robię właśnie takie czipsiki Naturalnie i smacznie.
  • Dominika321_2, 2014-07-24 14:30:11
    Dominika321_2
    próbowałam nie raz robić i nigdy mi nie wychodzą
    Komentarz
  • joannate, 2014-07-25 15:08:04
    joannate
    0
    Super pomysł! Lubię czipsy, ale kiedy czytam ich skład, zwykle odechciewa mi się jedzenia - tyle sztucznych dodatków. A tutaj - wszystko jasne W moim jedzeniu jest tylko to, co sama dodam.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem