Ciasto czekoladowo- migdałowe

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-06-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowo- migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowo- migdałowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowo- migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowo- migdałowe

Składniki:

Przygotowanie:

Można kupić zwykłe migdały i zetrzeć na drobnej tarce, ale najwygodniej kupić gotowe migdały mielone.

Herbatniki zmielić lub rozbić np. gałką do ucierania (powinny mieć wygląd bułki tartej).

Margarynę z czekolada i wodą wstawić na gaz i rozpuścić. Masę najlepiej wstawić do zimnej wody aby ostygła w trakcie przygotowywania cista (ale nie stężała bo będzie się źle rozpuszczać w cieście).

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać cukru i następnie żółtka, ubijać aby cukier się rozpuścił.

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać migdały i herbatniki, a następnie masę z czekolady, margaryny i wody.

Cisto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Czy ciasto się upiekło najlepiej sprawdzić nakłuwając je patyczkiem do szaszłyków, jeżeli patyczek będzie czysty to znaczy że ciasto można wyjmować z piekarnika.

Ciasto nadaje się tez do wypiekania w formie mufinek (tak jak jest to widoczne na zdjęciu, wychodzą 24 sztuki), wtedy jednak trzeba skrócić czas pieczenia do około 30 minut i sprawdzać patyczkiem stan wypieczenia.

Gdy ciasto wystygnie polać polewą czekoladową (można ja zrobić z tabliczki czekolady rozcieńczonej mlekiem).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem