Tort czekoladowo-kawowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-06-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-kawowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-kawowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-kawowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-kawowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-kawowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-kawowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-kawowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort czekoladowo-kawowy

Składniki:

  • jajka [4 szt.] (biszkopt )
  • cukier [0.75 szklanki] (biszkopt)
  • mąka pszenna [1 szklanka] (biszkopt)
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka] (biszkopt)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (biszkopt)
  • czekolada gorzka [0.5 szklanki] (starta, biszkopt)
  • mleko [400 ml] (krem)
  • budyń [1 op.] (śmietankowy/ krem)
  • margaryna [300 g] (krem)
  • kawa [1 łyżka] (rozpuszczalna/ krem)
  • woda [2 łyżki] (wrzątek/ krem)
  • cukier puder [0.5 szklanki] (opcjonalnie/ krem)

Przygotowanie:

Przedstawiam pierwszy, samodzielnie wykonany tort na urodziny siostry :-) Dodam, że był zjadliwy, nawet baaaaaardzo :D

1. Biszkopt czekoladowy:
Mikserem ucieram jajka z cukrem na gęstą, puszystą masę. Wyłączam mikser, do masy powoli dodaję mąkę (pszenną i ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Gdy masa będzie bez grudek, dosypuję powoli startą na tarce gorzką czekoladę. Całość mieszam i wlewam do wysmarowanej margaryną (lub mąką) okrągłej formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180st.) na ok. 30-40 min., czyli do czasu gdy ciasto po urośnięciu, lekko opadnie i się zarumieni :) Można sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

2. Krem kawowy:
Z przygotowanej ilości mleka gotuję budyń, studzę go.
Kawę rozpuszczam w 2 łyżkach wrzątku, studzę.
Margarynę ucieram z połową szklanki cukru pudru (lub jeśli ktoś woli mniej słodki krem - bez cukru), dodając stopniowo budyń i rozpuszczoną kawę. Gdy masa będzie jednolita, dzielę ją na 3 części (dwie części będą do przekładania tortu, jedna do dekoracji).

3. Składamy torcik :-)
Biszkopt dzielimy na 3 części, dwa razy przekładamy kremem. Boki tortu dekoruję wiórkami kokosowymi, wierzch - kawą i kremem wyciśniętym ze szprycy.


Na koniec zajadamy się tą bombą kaloryczną :D

Przepraszam za jakość pierwszych fotek, robione telefonem :P

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Elżbieta Żołek - Tort bezowy

Komentarze

  • marissima, 2010-06-11 21:51:39
    marissima
    -1
    pychota
    uwielbiam torty
  • Niuniuska, 2010-06-11 22:20:29
    Niuniuska
    marissima, ja też, dlatego na pewno na jednym eksperymencie się nie skończy )


    Zapomniałam dopisać - biszkopt nasączam esencją z herbaty, wymieszaną ze spirytusem - ilość na oko, w zależności od upodobań ;P
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem