pierogi ze szpinakiem i ricottą

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2010-06-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pierogi ze szpinakiem i ricottą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pierogi ze szpinakiem i ricottą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pierogi ze szpinakiem i ricottą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pierogi ze szpinakiem i ricottą

Składniki:

Przygotowanie:

farsz:

SZpinak (moze byc mrozony- wtedy nalezy go rozmrozic i odcisnąc z wody) podsmazamy na oliwie razem z pokrojonym ząbkiem czosnku. Przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z serkiem ricotta. Przyprawiamy do smaku.

Zagniatamy ciasto na pierogi. Gdy jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką jesli zbyt twarde to dodajemy wody (zapomnialam dodac ze uzylam cieplej wody).cienko wałkujemy i wykrawamy szklanką kola. Nakladamy farsz, dokladnie zlepiamy. Wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej w garnku, bo mają byc zanurzone. Wyciagamy po okolo 1 minucie i osuszamy na reczniku papierowym. Mozna oczywiscie trzymac je dluzej by nabraly zlocistej barwy, mozna tez wlozyc je do piekarnika i tam podpiec na zloty kolor.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Niuniuska, 2010-06-17 22:54:08
    Niuniuska
    0
    Przepis wart jest oceny, zwłaszcza, że na fotkach pierogi prezentują się znakomicie. Wprawdzie nie robiłam nigdy szpinakowych pierogów z ricottą, tylko fetą, ale trzeba wprowadzać zmiany Mi nigdy nie wychodzą takie złociste tylko blade jak... ;P, ale pewnie dlatego, że najpierw je gotuję, potem dopiero lekko podsmażam. Muszę wypróbować Twój sposób - rozgrzany olej i podpiekanie w piekarniku!
  • hayley01, 2010-06-18 19:54:24
    hayley01
    3
    Fantastyczne pierogi!!! Ostatnio zakochałam sie w szpinaku choć w dzieciństwie nawet nie chciałam na niego patrzeć. Na pewno wypróbuję, dodaję do ulubionych
  • brzydula_81, 2010-06-18 20:32:56
    brzydula_81
    hayley ja tez tak mialam...jak bylam mala to plulam szpinakiem gdzie sie dalo..a teraz....szpinak odkrylam w zeszlym roku zaczelo sie od canelloni
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-29 11:00:00
    ewelline
    1
    jadłam z innym serem (feta, mozzarella, żółty ser, brie), , ale to tez musi być pyszne!!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem