Smażony kalafior

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, dodano: 2010-06-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior

Składniki:

Przygotowanie:

Kalafior dzielę na różyczki, następnie gotuję w lekko osolonej wodzie (ok. 1 płaskiej łyżeczki soli na garnuszek) na półtwardo. Wyjmuję, studzę.

Panierkę robię z bułki tartej, wymieszanej z pieprzem, solą, gotową przyprawą warzywną (lub gdy mam dużo ziółek sama robię mieszankę, lubię aromat przypraw;-). Obtaczam w tym różyczki kalafiora, następnie maczam je w jajku i wrzucam na patelnię. Smażę na oliwie aż się ładnie zarumieni na złocisty kolor.

Po usmażeniu kalafior dokładnie odsączam z tłuszczu i podaję do obiadu zamiast kartofelków :-)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • zbecka, 2010-06-11 23:06:13
    zbecka
    2
    Pycha. Robię tak samo. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym albo tatarskim. Zrobiłaś mi ochotę na takiego kalafiora, a się odchudzam. Ehh
  • marissima, 2010-06-11 23:08:07
    marissima
    -1
    moja córeczka uwielbia kalafiora
    a ten przepis to przyjemna odmniana
  • kolorowatecza, 2010-06-11 23:35:12
    kolorowatecza
    0
    a ja sobie zawsze tylko zasmażkę robiłam z bułki i byłam zła, ze nie mam równomiernie na różyczkach.
    A teraz już wiem jak to zrobić! Dziękuje
  • gabka9, 2010-06-12 11:08:38
    gabka9
    0
    To jest jedno z moich ulubionych dań Tylko że ja najpierw wkładam do jajka a potem do bułki.


    Kalafior posypany podsmażoną bułką może się schować
  • kropka75, 2010-06-12 15:30:37
    kropka75
    1
    Uwielbiam kalafiora w takiej panierce. Tyle że u mnie to najpierw jajko, potem bułka. Muszę spróbować odwrotnie, z ciekawości.

    Bardzo smaczny dodatek do obiadu, do mielonych, do schabowych, bardzo mi pasuje do mięs właśnie. Pycha.
  • Niuniuska, 2010-06-14 14:44:48
    Niuniuska
    Dziękuję za miłe komentarze i recenzje Cieszę się, że też jesteście miłośniczkami takiej wersji kalafiorka
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-06-14 23:45:06
    HAMALIELKA
    1
    Najlepszy do obiadow. Jest tego wielką smakoszką
  • vesenka, 2010-06-15 08:09:23
    vesenka
    4
    uwielbiam kalafiora pod chyba każdą postacią. To moja druga ulubiona wersja. Moją najbardziej ulubioną zrobię jutro i może też wstawię na smacznym.
    A wracając do Twojej wersji, to też zawsze robiłam odwrotnie-najpierw jajo potem bułka. Ale myślę,że kolejność nie ma aż takiego wpływu na smak. A ten jest niepowtarzalny. Mogę zjeść z przyjemnością bez dodatków, albo z sadzonym jajkiem. Uwielbiam
  • Luba, 2010-06-15 08:20:07
    Luba
    2
    Bardzo lubię taki kalafior ale ostatnio zaczęłam go maczać (zamiast w jajku) to w gęstym cieście naleśnikowym i bułce. Z pewnością moja wersja jest bardziej tucząca niż Twoja. Niestety
  • miskowa, 2010-06-15 10:34:59
    miskowa
    1
    ja też jestem wielką fanką kalafiora, mogę go jeść pod każą postacią i mi się nie nudzi. Do tej pory robiłam jak większość odwrotnie. Dzięki za inspirację do zmian. Uwielbiam kalafiora z sadzonym jajkiem albo jako samodzielne danie obiadowe.
  • Niuniuska, 2010-06-16 18:58:53
    Niuniuska
    Hehe Dziewczyny wiecie czemu maczam odwrotnie? Bo po latach panierowania: jajko-bułka doszłam do wniosku, że gdy będę to robiła odwrotnie bułka-jajko, to może kalafiorek podczas smażenia wchłonie mniej tłuszczu ;P Jak jest naprawdę, nie wiem ;D Obie wersje mi smakują
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-30 13:16:21
    ewelline
    1
    ja również lubię kalafior i ten przepis nie jest mi obcy
  • Aguu, 2010-08-18 16:13:28
    Aguu
    2
    Uwielbiam kalafior pod każdą postacią!
    Taki sposób przyrządzania odkryłam niedawno, jest przepyszny - świetna odmiana po tradycyjnie ugotowanym i posypanym uprażoną bułką tartą.
    Mniamk!
  • BloondieLook, 2011-01-15 21:31:02
    BloondieLook
    -1
    mniam,uwielbiam,nawet na zimno,samo zdrowie
  • jola0078, 2012-02-07 13:21:00
    jola0078
    1
    uwielbiam takiego kalafiora. Ja panieruje najpierw w jajku a potem w bułce w ten sam sposób można zrobić brokuła, super sprawa. Polecam.
  • moniczka7777, 2012-05-30 10:19:22
    moniczka7777
    1
    proste ale jakie smaczne
  • Daria18g, 2012-12-13 21:12:49
    Daria18g
    najprostszy i najpyszniejszy sposób na podanie kalafiora mm...pycha!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Zupa fasolowo-pomidorowa
  • Mniam: 4
    Lukier plastyczny do dekoracji tortów
  • Mniam: 1
    Spaghetti alle vongole z filmu Depresja Gangstera
  • Mniam: 3
    Lekki sernik truskawkowy (na zimno)

Zamknij