Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Smażony kalafior

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-06-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smażony kalafior

Składniki:

Przygotowanie:

Kalafior dzielę na różyczki, następnie gotuję w lekko osolonej wodzie (ok. 1 płaskiej łyżeczki soli na garnuszek) na półtwardo. Wyjmuję, studzę.

Panierkę robię z bułki tartej, wymieszanej z pieprzem, solą, gotową przyprawą warzywną (lub gdy mam dużo ziółek sama robię mieszankę, lubię aromat przypraw;-). Obtaczam w tym różyczki kalafiora, następnie maczam je w jajku i wrzucam na patelnię. Smażę na oliwie aż się ładnie zarumieni na złocisty kolor.

Po usmażeniu kalafior dokładnie odsączam z tłuszczu i podaję do obiadu zamiast kartofelków :-)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekany kalafior

Komentarze

  • zbecka, 2010-06-11 23:06:13
    zbecka
    2
    Pycha. Robię tak samo. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym albo tatarskim. Zrobiłaś mi ochotę na takiego kalafiora, a się odchudzam. Ehh
  • marissima, 2010-06-11 23:08:07
    marissima
    -1
    moja córeczka uwielbia kalafiora
    a ten przepis to przyjemna odmniana
  • kolorowatecza, 2010-06-11 23:35:12
    kolorowatecza
    0
    a ja sobie zawsze tylko zasmażkę robiłam z bułki i byłam zła, ze nie mam równomiernie na różyczkach.
    A teraz już wiem jak to zrobić! Dziękuje
  • gabka9, 2010-06-12 11:08:38
    gabka9
    0
    To jest jedno z moich ulubionych dań Tylko że ja najpierw wkładam do jajka a potem do bułki.


    Kalafior posypany podsmażoną bułką może się schować
  • kropka75, 2010-06-12 15:30:37
    kropka75
    1
    Uwielbiam kalafiora w takiej panierce. Tyle że u mnie to najpierw jajko, potem bułka. Muszę spróbować odwrotnie, z ciekawości.

    Bardzo smaczny dodatek do obiadu, do mielonych, do schabowych, bardzo mi pasuje do mięs właśnie. Pycha.
  • Niuniuska, 2010-06-14 14:44:48
    Niuniuska
    Dziękuję za miłe komentarze i recenzje Cieszę się, że też jesteście miłośniczkami takiej wersji kalafiorka
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-06-14 23:45:06
    HAMALIELKA
    1
    Najlepszy do obiadow. Jest tego wielką smakoszką
  • vesenka, 2010-06-15 08:09:23
    vesenka
    4
    uwielbiam kalafiora pod chyba każdą postacią. To moja druga ulubiona wersja. Moją najbardziej ulubioną zrobię jutro i może też wstawię na smacznym.
    A wracając do Twojej wersji, to też zawsze robiłam odwrotnie-najpierw jajo potem bułka. Ale myślę,że kolejność nie ma aż takiego wpływu na smak. A ten jest niepowtarzalny. Mogę zjeść z przyjemnością bez dodatków, albo z sadzonym jajkiem. Uwielbiam
  • Luba, 2010-06-15 08:20:07
    Luba
    2
    Bardzo lubię taki kalafior ale ostatnio zaczęłam go maczać (zamiast w jajku) to w gęstym cieście naleśnikowym i bułce. Z pewnością moja wersja jest bardziej tucząca niż Twoja. Niestety
  • miskowa, 2010-06-15 10:34:59
    miskowa
    1
    ja też jestem wielką fanką kalafiora, mogę go jeść pod każą postacią i mi się nie nudzi. Do tej pory robiłam jak większość odwrotnie. Dzięki za inspirację do zmian. Uwielbiam kalafiora z sadzonym jajkiem albo jako samodzielne danie obiadowe.
  • Niuniuska, 2010-06-16 18:58:53
    Niuniuska
    Hehe Dziewczyny wiecie czemu maczam odwrotnie? Bo po latach panierowania: jajko-bułka doszłam do wniosku, że gdy będę to robiła odwrotnie bułka-jajko, to może kalafiorek podczas smażenia wchłonie mniej tłuszczu ;P Jak jest naprawdę, nie wiem ;D Obie wersje mi smakują
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-30 13:16:21
    ewelline
    1
    ja również lubię kalafior i ten przepis nie jest mi obcy
  • Aguu, 2010-08-18 16:13:28
    Aguu
    2
    Uwielbiam kalafior pod każdą postacią!
    Taki sposób przyrządzania odkryłam niedawno, jest przepyszny - świetna odmiana po tradycyjnie ugotowanym i posypanym uprażoną bułką tartą.
    Mniamk!
  • BloondieLook, 2011-01-15 21:31:02
    BloondieLook
    -1
    mniam,uwielbiam,nawet na zimno,samo zdrowie
  • jola0078, 2012-02-07 13:21:00
    jola0078
    1
    uwielbiam takiego kalafiora. Ja panieruje najpierw w jajku a potem w bułce w ten sam sposób można zrobić brokuła, super sprawa. Polecam.
  • moniczka7777, 2012-05-30 10:19:22
    moniczka7777
    1
    proste ale jakie smaczne
  • Daria18g, 2012-12-13 21:12:49
    Daria18g
    najprostszy i najpyszniejszy sposób na podanie kalafiora mm...pycha!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem