Śledź w oleju

autor: , kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-11-16
  • Śledź w oleju

Składniki:

Przygotowanie:

Śledzie pokroić w małe dzwonka, ułożyć w jednym dużym lub dwóch małych słoikach. Wlać olej (tak, by przykrył śledzie). Następnie dolać tyle octu z marynaty (opadnie na dno słoika i zakryje rybę), by podnoszący się do góry olej wystawał nad ocet na 2-3 cm. Włożyć posiekaną cebulę, słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 4-5 dni. Podawać śledzie z chrupiącą bagietką, chlebem razowym oraz masłem.

Podpowiedzi:
Nie można pomylić kolejności czynności i wlać octu przed cebulę, gdyż cebula zrobi się czarna!
Jeśli ktoś woli sam odfiletować śledzie, może kupić 50 dag śledzi solonych, wymoczyć je w zimnej wodzie (12 godz.), obrać ze skóry, odfiletować i pokroić w dzwonka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem