Placuszko-kotleciki jajeczne, dieta dr Dukana.

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2010-06-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszko-kotleciki jajeczne, dieta dr Dukana.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszko-kotleciki jajeczne, dieta dr Dukana.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszko-kotleciki jajeczne, dieta dr Dukana.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszko-kotleciki jajeczne, dieta dr Dukana.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszko-kotleciki jajeczne, dieta dr Dukana.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszko-kotleciki jajeczne, dieta dr Dukana.

Składniki:

Przygotowanie:

Jest to przepis podstawowy, który można modyfikować zależnie od fazy diety. Nadaje się na śniadania, kolacje, jako przekąska, a nawet jako kotleciki do obiadu :)
Wypracowałam go z moim tatą, z którym byliśmy na diecie dukana przez 8-9miesięcy.

Gotujemy 5 jajek na twardo, pozostawiamy do ostudzenia.
Gdy już ostygną, obieramy ze skorupek i w misce ugniatamy je widelcem. Jak już ugnieciemy (nie musi to być jednolita masa!) wbijamy 2. jajka i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pieprz/pieprz ziołowy do smaku. Wszystko mieszamy.
Następnie papierowy ręcznik nasączamy delikatnie olejem i przecieramy patelnię (najlepiej teflon).
Na rozgrzaną patelnię masę jajeczną nakładamy łyżką - należy formować jak najcieńsze placko-kotlety (tak by mieć pewność, iż nie będą surowe w środku). Obsmażamy z obu stron pod przykryciem przez parę minut.

Przepis można modyfikować na wiele sposobów.
Przede wszystkim możemy dodawać różne przyprawy: curry, paprykę ostrą i słodką, chilli, bazylię, oregano i co tylko nam do głowy przyjdzie. Można tez dodawać pociętą na malutkie kawałeczki polędwicę (należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w polędwicy!). W dni warzywne można wkroić np. papryczkę :)
Jeśli ktoś jada sól - oczywiście można doprawić solą.

Na zdjęciach opcja z curry i posiekaną świeżą miętą :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Komentarze

  • redo92, 2010-07-30 22:26:08
    redo92
    0
    Moja babcia zawsze mi takie robiła jak byłam malutka tylko, ze normalnie w bułce tartej jak mielone, dlatego zawsze je myliłam, ale je nazywałam "tymi lepszymi". hehe DO tej pory je uwielbiam
  • Parvati, 2010-08-11 21:02:06
    Parvati
    Hej to jest wersja dla dukanek, więc bułka tarta nie wchodzi w rachubę, ale na pewno są smaczne!
    Komentarz
  • agattaaa, 2010-09-15 18:58:59
    agattaaa
    1
    bardzo dobre, swietne ze swierzym szczypiorkiem
  • buksiulka25, 2010-10-29 19:25:31
    buksiulka25
    2
    Naprawdę fajny przepis,właśnie kończę fazę1,więc naqpewno spróbuję.;o)
  • Isanka, 2010-11-21 20:53:13
    Isanka
    0
    pychota! super przepis
  • Parvati, 2010-11-25 20:53:56
    Parvati
    Bardzo mnie to cieszy, że Wam się przydaje ten przepis.
    Mi bardzo te kotleciki pomogły przetrwanie diety

    Smacznego i powodzenia w dietkowaniu!
    Komentarz
  • GraskaW, 2017-08-08 09:37:19
    GraskaW
    raz na jakiś czas są ok ale ogólnie dieta dukana nie służyła mojemu organizmowi, teraz jestem na diecie pro lionfitness, sporo białka ale węglowodany tez są dzięki czemu czuję że mam więcej energii na co dzień a chudnę tak jak na dukanie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem