Kurczak w sosie własnym z rodzynkami

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-06-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak w sosie własnym z rodzynkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak w sosie własnym z rodzynkami

Składniki:

Przygotowanie:

Uda myjemy i dzielimy na 2. Tzn, ja dzielę na pałkę i podudzie. Wtedy wychodzi więcej porcji ;)
Do miski wkładamy nasze mięsko i dajemy ciut oleju, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodzi na 1h lub zabieramy się od razu za smażenie.

Patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej naszego kurczaczka z obu stron do zrumienienia się skórki.

Przekładamy mięsko do garnka.
Zalewamy gorącą wodą tyle tylko, aby przykryć mięsko.
Dodajemy liść laurowy i zielę angielskie.
Jak zacznie wrzeć dodajemy rodzynki.
Gotujemy do miękkości mięska ok 20 min.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub vegetą.

* można dodać też kostki rosołowej jak ktoś lubi.
* najlepiej smakuje z ryżem :)
* 3 uda starczją nam na 3 porcje po 2 kawałki dla każdego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem