Tort Jubileuszowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-06-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Jubileuszowy

Składniki:

Przygotowanie:

Dzień wcześniej przygotować biszkopty:
Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier (3/4 szklanki) i żółtka i ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
Przesiać obie mąki z proszkiem i wymieszać z masą jajeczną.
Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem do pieczenia wlać ciasto , piec ok. 20 minut w temp. 175 stopni .
Biszkopt kakaowy robimy tak samo jak jasny, kakao mieszamy z mąką.

Z dwóch biszkoptów odkroić 1/3 , odłożyć na bok.
Pozostałą część jasnego biszkopta przekroić na dwie części wzdłuż,aby utworzył 2 warstwy.
Ciemny biszkopt pozostawić w całości.
Z odłożonych części pokroić paski szerokości ok 3 cm. ( z tego będzie ekran).

Przygotować masę do tortu:
Osączyć brzoskwinie, zmiksować z jedną paczką cukru waniliowego.
Rozmrożone truskawki osączyć i zmiksować z jedną paczką cukru waniliowego.
Obydwa musy trzymać w osobnych naczyniach.
Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, podzielić na pół, dodać do obu mas owocowych.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w gorącej, dodać po połowie do obu mas.Dokładnie wymieszać.

Przekładanie:
Na jasny biszkopt wykładamy 2/3 masy truskawkowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem, na to 2/3 masy brzoskwiniowej, przykrywamy drugą częścią jasnego biszkopta.
Z jednej strony układamy na przemian paski ciasta, jeden na drugim przekładając je masami.
W ten sposób tworzymy ekran. Paski nie mogą być za wąskie aby się ekran nie przewrócił.

Przygotowanie masy do zdobienia tortu:
Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę i chwilę prażymy, masa powinna się zbić w kulę jak ciasto ptysiowe.
Do masy użyłam mąki typ 500, inny typ mąki może wpłynąć na gęstość masy.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie.Można je dodać w chwili wyrabiania z cukrem - można masę podzielić na tyle kolorów ile chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zacząć lepienie ozdób.
Najpierw rozwałkowałam czarną masę i obłożyłam nią cały tort,
następnie wycięłam fioletową stronę i białe litery. Z szarej masy powstała klawiatura. Na końcu ulepiłam różę i zanurzyłam jej końce w cukrze i dodałam jej listek. Gotowe.

Masa pozostawiona na dłużej bez przykrycia zastyga na wierzchu co daje się zniwelować przez ponowne zagniatanie. Można tez włożyć masę do woreczka. Niestety nie wychodzi biała więc najlepiej nadaje się do mieszania z barwnikami.
Białe litery zostały zrobione z gotowego białego lukru:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Umbra, 2010-06-13 15:09:18
    Umbra
    świetnie i apetycznie wygląda! fajny pomysł na kształt.
    Komentarz
  • Spoora, 2010-06-13 19:13:22
    Spoora
    Super pomysł ! Zostało jeszcze coś? :P Mniam
    Komentarz
  • Wenila, 2010-06-13 19:29:04
    Wenila
    bardzo fajne!

    oczywiście max. nota
    Komentarz
  • libra777, 2010-06-14 06:05:42
    libra777
    Dziękuję, z torcika zostały okruszki.
    Komentarz
  • KarolinaK, 2010-06-14 12:12:18
    KarolinaK
    super pomysl!
    Komentarz
  • Lenkapuma, 2010-06-16 09:14:57
    Lenkapuma
    Piąteczka, za pomysł, realizację i poświęcenie (150min to nie hop siup )
    Komentarz
  • ebena, 2010-06-16 13:26:12
    ebena
    5***** -piękny torcik, świetny pomysł, mam nadzieję, że równie dobrze smakuje
    Komentarz
  • cukierecek27, 2010-07-05 11:12:05
    cukierecek27
    1
    Nie no hit wszech czasów super pomysł a jaki talent fiu fiu fiu Gatuluję!
  • ewelline, 2010-07-31 10:33:45
    ewelline
    rewelacyjny torcik
    Komentarz
  • backie, 2010-10-09 17:47:57
    backie
    Zazwyczaj nie podejmuję się oceny czegoś, czego sama nie byłabym w stanie przygotować, czegoś, co nie jest proste, w miarę zdrowe i zabiera mało czasu, ale ten efekt finalny... nie sposób go nie ocenić . Ominąć w gąszczu przepisów. Nie wiem jak smakuje, nie wiem ile pochłania czasu, wiem że włożyłaś w to wiele pracy, a takie potrawy najwyżej się punktuje. Te pełne zaangażowania oraz ciekawe pod względem wykonania. Brawo!
    Komentarz
  • libra777, 2010-10-15 22:42:17
    libra777
    bardzo wszystkim dziękuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem