Zupa krem z migdałów

autor: , kategoria: zupy kremy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-11-16
  • Zupa krem z migdałów

Składniki:

  • migdały [10 dag] (zmielone bez skórki)
  • przyprawa warzywna [1 łyżeczka]
  • ryż [3 łyżki] (basmati lub jaśminiowy)
  • śmietana [150 ml]
  • sól
  • pieprz
  • woda [1 l]
  • kostka rosołowa [2 kostki]
  • żółtko z jajka [2 szt.]

Przygotowanie:

Ryż dokładnie opłukać na sitku (nie odsączać), odstawić na talerzyk. Do rondla wlać 300 ml wody, dodać przyprawę warzywną, zagotować, wrzucić migdały i mieszać kuchenną rózgą (lub ręcznym robotem), aż składniki się połączą. Wlać resztę wody i dodać rozkruszone kostki bulionowe. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wstawić rondel na rozgrzaną płytkę ochronną, dodać odsączony ryż. Lekko przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 30 min.
W misce lekko ubić schłodzoną śmietankę z żółtkami. Dodawać – po jednej – 5-6 łyżek wrzącej zupy, za każdym razem ubijając rózgą mieszankę śmietankową. Wlać śmietankę do rondla z zupą i, stale mieszając, przez chwilę podgrzewać (już nie gotować!). Zdjąć rondel z ognia, doprawić, natychmiast podawać.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa grochowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką