Musaka z cukinii

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia grecka , dodano: 2010-06-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Musaka z cukinii

Składniki:

Przygotowanie:

Cukinie umyć pokroić wzdłuż na plastry, obsmażyć na margarynie.

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.

Mięso usmażyć na patelni teflonowej ( nie dodawać tłuszczu wytopi się z mięsa), dodać pokrojoną cebulkę, zmiażdżony ząbek czosnku.
Na koniec dodać obrane, pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz.
Dusić chwilę aż woda odparuje.

W naczyniu żaroodpornym układać na przemian plastry cukinii i mięso, pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cukinia.

Przygotować beszamel:
Masło rozpuścić w rondlu, wsypać mąkę i dolać trochę mleka ciągle mieszając, dodać resztę mleka, sól, pieprz, gałkę. Gotować aż do zgęstnienia ciągle mieszając rozcierać grudki.
Powstałym sosem polać musakę po wierzchu, można posypać gałką muszkatołową.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem