10 lat Wizaz.pl

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-06-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! 10 lat Wizaz.pl

Składniki:

Przygotowanie:

Babka marmurkowa:
Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.Żółtka oddzielić od białka i w trakcie miksowania dodawać je po 1 do ciasta. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem i powoli dodawać do miksowanej masy. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. 1/2 część ciasta odlać i wymieszać z kakao. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą blachy wylać połowę jasnego ciasta, a następnie na nią wlać ciemne i zmieszać z jasna masą widelcem lub patyczkiem. Na koniec wlać resztę jasnego ciasta. Piec 45-50 min w 180 stopniach.

Murzynek:
W garnku zagotować wodę, w mniejszym garnuszku rozpuszczamy masło nad ta kąpiela wodną. Dodajemy cukier, mleko, kakao i aromat. Całość podgrzewać stale mieszając (nie gotować) aż do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia.
Z 2 białek ubić sztywną pianę. Wszystkie żółtka połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pianę i bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec około 50 min (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.

Do przełożenia ciast użyłam gotowego kremu-ajerkoniakowego.
Do przyozdobienia wykorzystałam masę marcepanową i zrobiłam masę lukrową.
To jest mój pierwszy raz z takimi masami :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • rozwielitka, 2010-06-13 21:32:39
    rozwielitka
    1
    robi wrażenie i inspiruje do eksperymentów z marcepanem
  • anick88, 2010-06-14 00:14:42
    anick88
    1
    na ktory przepis z tych jubileuszowych nie wejde to mi szczeka opada.
    sliczny torcik, przepis tez, chociaz ja pewnie dodam jeszcze krem kajmakowy do przelozenia
  • libra777, 2010-06-14 06:03:57
    libra777
    1
    Bardzo ciekawy i dość pracochłonny
  • monika1001, 2010-06-14 14:03:13
    monika1001
    Dziekuje
    Szczerze to zrobienie tego tortu zajelo mi 2 dni Upieczenie ciast,ozdoby itp.Ale warto bylo torcik jest pyszny!!
    Komentarz
  • carolinascotties, 2010-06-18 22:51:56
    carolinascotties
    cos wspanialego!!!

    duzo pracy - wspaniale ozdoby - nawet gdybym nie wiedziala, ze to jubileuszowy tort i tak skojarzylabym go z Wizazem... jest tam kilka pozycji, na ktore dalam sie namowic Wizazankom

    zakladam sie, ze smakuje tak pysznie jak wyglada
    Komentarz
  • Guccio, 2010-06-21 13:28:17
    Guccio
    2
    Najbardziej mi sie podoba! mam nadzieje ze mi na urodziny podobny upieczesz tylko z czesciami komputera albo cos podobnego ***
  • monika1001, 2010-06-26 14:38:50
    monika1001
    Guccio napewno Ci upieke hih
    Dziekuje
    Komentarz
  • Ieka, 2010-06-26 22:53:01
    Ieka
    Fantastyczny !!! na pewno dużo siedziałaś nad tymi " szminkami " i "lakierami" .Robi wrażenie na pewno jest przepyszny
    Komentarz
  • Ieka, 2010-06-26 22:53:46
    Ieka
    -1
    zapomniałam.. oczywiście 5 gwiazdek
  • monika1001, 2010-06-30 15:08:04
    monika1001
    Ieka tak 2 dni przygotowywalam go
    Ciesze sie,ze podoma Wam sie torcik
    Komentarz
  • monika1001, 2010-06-30 15:08:28
    monika1001
    podoba* oczywiscie
    Komentarz
  • cukierecek27, 2010-07-05 11:17:15
    cukierecek27
    2
    To co lubie najbardzie w jednym Słodkość (ciacho) i kosmetyki na dodatek które można zjeśc mmmm

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe