Dorsz z warzywami po francusku

autor: , kategoria: ryby, kuchnia francuska , dodano: 2010-06-13
  • Dorsz z warzywami po francusku

Składniki:

  • pomidory [8 ]
  • natka pietruszki [2 pęczki]
  • wino białe wytrawne [200 ml]
  • śmietana [20 dag]
  • sól
  • pieprz
  • filety rybne [4 szt.] (z dorsza)
  • sok z cytryny [2 łyżki]
  • cebulki szalotki [60 dag]
  • czosnek [2 łyżeczki] (suszony)

Przygotowanie:

Filety przekroić wzdłuż na pół po czym skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać czosnek i pokrojone w kostkę pomidory.
Zalać całość winem, wymieszać i trzymać na ogniu około 3-4 minut.
Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą.
Filet posmarować masą pomidorową przykryć drugim filetem i obwiązać nitką.
Resztę masy pomidorowej wymieszać ze śmietaną i wlać do naczynia żaroodpornego.
Na pomidorowej paście ułożyć rybę.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta