Makaron z gęstym sosem pomidorowym

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2009-11-16
  • Makaron z gęstym sosem pomidorowym

Składniki:

Przygotowanie:

Otworzyć puszki, wlać do dużego rondla sok pomidorowy, a pomidory drobno posiekać, włożyć je do rondla. Wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, startą marchewkę, pokrojony cienko seler i natkę, doprowadzić do wrzenia. Gotować po przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodać porwane palcami małe kawałki świeżej bazylii. Sos lekko przestudzić i zmiksować. Ponownie wstawić na rozgrzaną płytkę ochronną, dodać suszone zioła – oregano i bazylię (jeśli nie mamy świeżej). Rondel nakryć pokrywką i gotować na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać, zestawić z ognia.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, polać sosem i natychmiast podawać z zieloną sałatą; starty żółty ser podać oddzielnie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe