Masa z pianek marshmallows do dekorowania tortów

autor: , kategoria: torty, dodano: 2010-06-13
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Masa z pianek marshmallows do dekorowania tortów
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Masa z pianek marshmallows do dekorowania tortów

Składniki:

Przygotowanie:

Jest to masa z jakiej można użyć do dekoracji tortów - pokrycia całości jak i lepienia ozdóbek.

Podana ilość wystarczy na pokrycie tortu i ozdoby.

Pianki topimy w kąpieli wodnej. Kiedy troszeczkę się rozpuszczą dodajemy wodę (przyspiesza proces topienia) i następnie stopniowo cukier. Mieszamy i dosypujemy cukier. Kiedy masa będzie już dość gęsta, ale nadal lepka przekładamy ją np. na stolnicę. Dodajemy resztę cukru i wyrabiamy aż do uzyskania konsystencji plasteliny.

Przy rozwałkowywaniu należy podsypywać blat mąką ziemniaczaną.

Generalnie zasady jak przy masie cukrowej do dekoracji tortów:
można barwić, można aromatyzować itd.
szczegóły podałam w przepisie tutaj-> http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2344

W zależności od tego jakiego koloru pianek użyjemy taki kolor masy mamy od razu bez użycia dodatkowych barwników.
Osobiście polecam pianki z Tesco w takich dużych pakach biało różowe - są tanie ;)

Udanego lepienia!

aha - na zdjęciu tort ozdobiony tą masą
kilka ozdóbek na moim torcie tutaj -> http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2656

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • zuzaneczka, 2010-06-13 22:56:52
    zuzaneczka
    zapomniałam dopisać, że te ciemne ozdoby na torcie to z czekolady!
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-06-13 23:02:53
    cholernarejestracja
    Hurra! A mogłabyś napisać jeszcze czym się różni ten lukier od tamtego?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-13 23:13:24
    zuzaneczka
    składem
    pracuje się z nim bardzo podobnie, ale mam wrażenie (może nie słuszne) że z tą jednak troszkę lepiej - jest trochę bardziej elastyczna - ale może to jakieś moje dziwne wrażenie

    no i tu można uzyskać kolor bez użycia barwników - w zależności od tego jakie pianki wybierzemy (choć wybór w sumie jest niewielki).

    No i zapomniałam napisać jeszcze w przepisie:

    ta masa na pewno jest droższa, ale jeżeli potrzebujemy niewielkie ilości na ozdoby to tą łatwiej zrobić.

    Po porostu rozpuszczamy pianki (tyle ile mamy), dodajemy ociupinkę wody i cukru tyle ile masa zje i już gotowe do lepienia.
    Komentarz
  • muszynianka, 2010-06-13 23:16:24
    muszynianka
    ładne... ale... same pianki?;/
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-13 23:19:15
    zuzaneczka
    muszynianka to nie przepis na tort tylko na masę do dekoracji !!!
    Komentarz
  • Chain, 2010-06-13 23:26:56
    Chain
    Wypróbuję na pewno i ocenię wtedy
    Komentarz
  • Chain, 2010-06-14 00:01:53
    Chain
    A i mam pytanie-czy takie ozdoby można wcześniej naszykować a później przechowywać np. w lodówce?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-14 00:08:14
    zuzaneczka
    Chain jak najbardziej
    Komentarz
  • Chain, 2010-06-14 01:05:42
    Chain
    no to cudnie!dam znać jak coś ulepię
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-14 10:39:24
    malinka118
    Zuzaneczka dla mnie jesteś mistrzynią mas do dekoracji i dekorowania tortów.
    Komentarz
  • Lenkapuma, 2010-06-14 12:13:58
    Lenkapuma
    Bardzo ładnie wygląda. Zastanawiam się tylko, jak bardzo musi być słodki, bo osobiście nie potrafię zjeść słodkich pianek, a co dopiero wymieszanych z cukrem
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-06-14 13:17:57
    pysiamn
    Ląduje do ulubionych na 100% zrobię przy urodzinach dzieciaków :P
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-14 15:55:56
    brzydula_81
    2
    genialny w swojej prostocie przepis, ktory zmieni zwykly tort w prawdziwe dzielo sztuki nawet nie przypuszczalam ze marshmallows nadaja sie do tego. Mysle ze nie trzeba byc mistrzem kuchni by zrobic takie cudo- jedyne bez czego sie nie obedzie to wyobraznia
    koniecznie musze wyprobowac juz niedlugo na wlasnym urodzinowym torcie
  • zuzaneczka, 2010-06-14 20:03:45
    zuzaneczka
    malinka dziękuję za bardzo miły komentarz


    Lenkapuma - tort jak tort, a masa słodka owszem, ale ona służy przede wszystkim do dekoracji i nie ma obowiązku jej jedzenia podobnie jak cukrowej (a taką właśnie dekorowane są najczęściej torty weselne - a taką pewnie miałaś okazję ew. spróbować?

    pysiamn - torty dla dzieciaczków dają wiele możliwości, ja już nie mogę się doczekać 1 urodzin synka - już kombinuję jaką dekorację zrobić

    brzydula - miłego lepienia
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-06-16 04:21:52
    cholernarejestracja
    Miała Lenka, miała - mój jadła i też zastrzegłam, że lukier to bardziej dekorujący niż smakowy jest..

    I chyba też dopada mnie syndrom szukania okazji.. hm, może rodzicom na powrót z wakacji, albo z okazji końca sesji dla moich psychologicznych przyjaciół..
    Komentarz
  • kropka75, 2010-06-17 07:18:19
    kropka75
    Ty to sama zrobiłaś, to na zdjęciu???

    Oczy mi wyszły! Przepiękne!

    Brawo. Taka inna masa. Dzieciom na pewno bardzo smakuje. A jak wygląda... poezja.
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-17 09:06:25
    zuzaneczka
    kropko - to był drugi tort jaki zrobiłam w życiu, pierwszy z dekoracją z pianek
    Komentarz
  • kropka75, 2010-06-17 09:39:34
    kropka75
    To naprawdę chylę czoła. Piękny, cudne kwiatki, a ta kokardka... Zazdroszczę talentu.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 22:43:30
    marissima
    musisz miec talent plastyczny bo ten tort jest rewelacyjnie przyozdobiony
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-25 14:25:58
    malinka118
    Zuzaneczka dzisiaj Cię pomęczę. Czekoladę którą tu użyłaś to tylko stopiłaś i jest to mleczna czy gorzką?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-07-01 21:32:47
    zuzaneczka
    malinko dopiero teraz doczytałam pytanie o czekoladę:szczerze powiedziawszy nie pamiętam bo było to bardzo dawno temu
    Komentarz
  • Parvati, 2010-07-18 00:09:41
    Parvati
    2
    Masa jest świetna!
    Bardzo dobry opis przygotowania.
    Ja jako laik jeśli chodzi o masy i tym podobne poparzyłam sobie troszkę dłonie, ale to szczegół
    Zrobiłam masę z połowy składników (potrzebowałam tylko na ozdoby) i zostało mi tej masy bardzo dużo - także na prawdę wychodzi tego sporo.
    Wielkie dzięki za przepis!
    Ode mnie 5!
  • ewelline, 2010-07-19 20:06:59
    ewelline
    Lady torcik, tylko ja nie przepadam za tymi piankami
    Komentarz
  • Siaasiaa, 2010-07-22 11:53:13
    Siaasiaa
    Cała wierzchnia warstwa jest z tej masy czy to jest jakiś krem?
    Komentarz
  • marronelle, 2010-08-20 16:38:43
    marronelle
    2
    Powiem jedno: proste i genialne!!!!
  • zuzaneczka, 2010-08-23 09:28:33
    zuzaneczka
    Siaasiaa - całość to masa z pianek poza czekoladowymi elementami.

    Parvati - cieszę się że się udało
    Komentarz
  • Evelusia, 2010-09-01 04:57:18
    Evelusia
    Przepiękne! Wygląda jak malowane i jest słodkie w smaku
    Komentarz
  • Assathra, 2010-10-12 00:40:21
    Assathra
    Wygląda fantastycznie@!!!
    Komentarz
  • granola, 2011-04-10 12:01:44
    granola
    1
    pierwszy raz robilam taka mase 3 lata temu, na tort komunijny cory, smakowo jest duzo lepsza niz masa cukrowa, i bardziej wdzieczna w obrobce na torcie, jednak figurki lepiej robic z cukrowej
    tu moje pierwsze torty oblozone ta masa, masa jest super

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 23
    a'la Tortilla z szynki i salaty
  • Mniam: 17
    Letni deser
  • Mniam: 2
    Truskawkowy torcik z tortilli
  • Mniam: 1
    Panna cotta z musem truskawkowym

Zamknij