Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Masa z pianek marshmallows do dekorowania tortów

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-06-13
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Masa z pianek marshmallows do dekorowania tortów
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Masa z pianek marshmallows do dekorowania tortów

Składniki:

Przygotowanie:

Jest to masa z jakiej można użyć do dekoracji tortów - pokrycia całości jak i lepienia ozdóbek.

Podana ilość wystarczy na pokrycie tortu i ozdoby.

Pianki topimy w kąpieli wodnej. Kiedy troszeczkę się rozpuszczą dodajemy wodę (przyspiesza proces topienia) i następnie stopniowo cukier. Mieszamy i dosypujemy cukier. Kiedy masa będzie już dość gęsta, ale nadal lepka przekładamy ją np. na stolnicę. Dodajemy resztę cukru i wyrabiamy aż do uzyskania konsystencji plasteliny.

Przy rozwałkowywaniu należy podsypywać blat mąką ziemniaczaną.

Generalnie zasady jak przy masie cukrowej do dekoracji tortów:
można barwić, można aromatyzować itd.
szczegóły podałam w przepisie tutaj-> http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2344

W zależności od tego jakiego koloru pianek użyjemy taki kolor masy mamy od razu bez użycia dodatkowych barwników.
Osobiście polecam pianki z Tesco w takich dużych pakach biało różowe - są tanie ;)

Udanego lepienia!

aha - na zdjęciu tort ozdobiony tą masą
kilka ozdóbek na moim torcie tutaj -> http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2656

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kurczak w mleczku kokosowym - Joanna Bielak

Komentarze

  • zuzaneczka, 2010-06-13 22:56:52
    zuzaneczka
    zapomniałam dopisać, że te ciemne ozdoby na torcie to z czekolady!
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-06-13 23:02:53
    cholernarejestracja
    Hurra! A mogłabyś napisać jeszcze czym się różni ten lukier od tamtego?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-13 23:13:24
    zuzaneczka
    składem
    pracuje się z nim bardzo podobnie, ale mam wrażenie (może nie słuszne) że z tą jednak troszkę lepiej - jest trochę bardziej elastyczna - ale może to jakieś moje dziwne wrażenie

    no i tu można uzyskać kolor bez użycia barwników - w zależności od tego jakie pianki wybierzemy (choć wybór w sumie jest niewielki).

    No i zapomniałam napisać jeszcze w przepisie:

    ta masa na pewno jest droższa, ale jeżeli potrzebujemy niewielkie ilości na ozdoby to tą łatwiej zrobić.

    Po porostu rozpuszczamy pianki (tyle ile mamy), dodajemy ociupinkę wody i cukru tyle ile masa zje i już gotowe do lepienia.
    Komentarz
  • muszynianka, 2010-06-13 23:16:24
    muszynianka
    ładne... ale... same pianki?;/
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-13 23:19:15
    zuzaneczka
    muszynianka to nie przepis na tort tylko na masę do dekoracji !!!
    Komentarz
  • Chain, 2010-06-13 23:26:56
    Chain
    Wypróbuję na pewno i ocenię wtedy
    Komentarz
  • Chain, 2010-06-14 00:01:53
    Chain
    A i mam pytanie-czy takie ozdoby można wcześniej naszykować a później przechowywać np. w lodówce?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-14 00:08:14
    zuzaneczka
    Chain jak najbardziej
    Komentarz
  • Chain, 2010-06-14 01:05:42
    Chain
    no to cudnie!dam znać jak coś ulepię
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-14 10:39:24
    malinka118
    Zuzaneczka dla mnie jesteś mistrzynią mas do dekoracji i dekorowania tortów.
    Komentarz
  • Lenkapuma, 2010-06-14 12:13:58
    Lenkapuma
    Bardzo ładnie wygląda. Zastanawiam się tylko, jak bardzo musi być słodki, bo osobiście nie potrafię zjeść słodkich pianek, a co dopiero wymieszanych z cukrem
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-06-14 13:17:57
    pysiamn
    Ląduje do ulubionych na 100% zrobię przy urodzinach dzieciaków :P
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-14 15:55:56
    brzydula_81
    2
    genialny w swojej prostocie przepis, ktory zmieni zwykly tort w prawdziwe dzielo sztuki nawet nie przypuszczalam ze marshmallows nadaja sie do tego. Mysle ze nie trzeba byc mistrzem kuchni by zrobic takie cudo- jedyne bez czego sie nie obedzie to wyobraznia
    koniecznie musze wyprobowac juz niedlugo na wlasnym urodzinowym torcie
  • zuzaneczka, 2010-06-14 20:03:45
    zuzaneczka
    malinka dziękuję za bardzo miły komentarz


    Lenkapuma - tort jak tort, a masa słodka owszem, ale ona służy przede wszystkim do dekoracji i nie ma obowiązku jej jedzenia podobnie jak cukrowej (a taką właśnie dekorowane są najczęściej torty weselne - a taką pewnie miałaś okazję ew. spróbować?

    pysiamn - torty dla dzieciaczków dają wiele możliwości, ja już nie mogę się doczekać 1 urodzin synka - już kombinuję jaką dekorację zrobić

    brzydula - miłego lepienia
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-06-16 04:21:52
    cholernarejestracja
    Miała Lenka, miała - mój jadła i też zastrzegłam, że lukier to bardziej dekorujący niż smakowy jest..

    I chyba też dopada mnie syndrom szukania okazji.. hm, może rodzicom na powrót z wakacji, albo z okazji końca sesji dla moich psychologicznych przyjaciół..
    Komentarz
  • kropka75, 2010-06-17 07:18:19
    kropka75
    Ty to sama zrobiłaś, to na zdjęciu???

    Oczy mi wyszły! Przepiękne!

    Brawo. Taka inna masa. Dzieciom na pewno bardzo smakuje. A jak wygląda... poezja.
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-17 09:06:25
    zuzaneczka
    kropko - to był drugi tort jaki zrobiłam w życiu, pierwszy z dekoracją z pianek
    Komentarz
  • kropka75, 2010-06-17 09:39:34
    kropka75
    To naprawdę chylę czoła. Piękny, cudne kwiatki, a ta kokardka... Zazdroszczę talentu.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 22:43:30
    marissima
    musisz miec talent plastyczny bo ten tort jest rewelacyjnie przyozdobiony
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-25 14:25:58
    malinka118
    Zuzaneczka dzisiaj Cię pomęczę. Czekoladę którą tu użyłaś to tylko stopiłaś i jest to mleczna czy gorzką?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-07-01 21:32:47
    zuzaneczka
    malinko dopiero teraz doczytałam pytanie o czekoladę:szczerze powiedziawszy nie pamiętam bo było to bardzo dawno temu
    Komentarz
  • Parvati, 2010-07-18 00:09:41
    Parvati
    2
    Masa jest świetna!
    Bardzo dobry opis przygotowania.
    Ja jako laik jeśli chodzi o masy i tym podobne poparzyłam sobie troszkę dłonie, ale to szczegół
    Zrobiłam masę z połowy składników (potrzebowałam tylko na ozdoby) i zostało mi tej masy bardzo dużo - także na prawdę wychodzi tego sporo.
    Wielkie dzięki za przepis!
    Ode mnie 5!
  • ewelline, 2010-07-19 20:06:59
    ewelline
    Lady torcik, tylko ja nie przepadam za tymi piankami
    Komentarz
  • Siaasiaa, 2010-07-22 11:53:13
    Siaasiaa
    Cała wierzchnia warstwa jest z tej masy czy to jest jakiś krem?
    Komentarz
  • marronelle, 2010-08-20 16:38:43
    marronelle
    2
    Powiem jedno: proste i genialne!!!!
  • zuzaneczka, 2010-08-23 09:28:33
    zuzaneczka
    Siaasiaa - całość to masa z pianek poza czekoladowymi elementami.

    Parvati - cieszę się że się udało
    Komentarz
  • Evelusia, 2010-09-01 04:57:18
    Evelusia
    Przepiękne! Wygląda jak malowane i jest słodkie w smaku
    Komentarz
  • Assathra, 2010-10-12 00:40:21
    Assathra
    Wygląda fantastycznie@!!!
    Komentarz
  • granola, 2011-04-10 12:01:44
    granola
    1
    pierwszy raz robilam taka mase 3 lata temu, na tort komunijny cory, smakowo jest duzo lepsza niz masa cukrowa, i bardziej wdzieczna w obrobce na torcie, jednak figurki lepiej robic z cukrowej
    tu moje pierwsze torty oblozone ta masa, masa jest super

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem