Wiejskie śledzie Malinki.

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-06-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiejskie śledzie Malinki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiejskie śledzie Malinki.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiejskie śledzie Malinki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiejskie śledzie Malinki.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiejskie śledzie Malinki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiejskie śledzie Malinki.

Składniki:

  • śledź [6 szt.] (6 dużych płatów solonych nie marynowanych)
  • marchew [2 szklanki] (średnie)
  • cebula [2 szt.] (duże)
  • ogórek kiszony [2 szt.] (średnie - najlepsze domowe, kiszone bez octu)
  • olej [4 łyżki] (taki jak lubimy, ja użyłam słonecznikowego)
  • woda [2 szklanki]
  • ocet [0.667 szklanki] (spirytusowy, winny moim zdaniem zmienia smak śledzia i nie pasuje tutaj)
  • fruktoza [2 łyżeczki]
  • sól - płaska łyżeczka [1 ]
  • ziele angielskie [3 szt.] (kulki)
  • liście laurowe [2 szt.]

Przygotowanie:

Śledzie bardzo szybkie do zrobienia i baardzo smaczne.

Ja używam fruktozę, ale można ją zastąpić 3 łyżeczkami cukru.

Bardzo ważne, żeby użyć płatów ze śledzi solonych.

Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na 12h. Płuczemy. Kroimy na kawałki mniej więcej kwadratowe - 484 cm w zależności od wielkości płatów.

Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki i rozdwajamy je - dodajemy do śledzi.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do śledzi. Ogórki kiszone również trzemy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do śledzi.

Do śledzi z warzywami dolewamy 4 łyżki oleju i mieszamy.

Wodę, ocet, fruktozę (lub cukier), sól, ziele angielskie,, liście laurowe wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu gotujemy 3 minuty. Studzimy.

Otrzymaną zalewą zalewamy śledzie. Przykrywamy garnek, lub przekładamy do słoików i odstawiamy do lodówki n na 3 dni, żeby się śledzie się "przegryzły" z zalewą.

U mnie rzadko tak długo wytrzymują, z reguły mąż dobiera się do nich już następnego dnia :)

Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Śledzie w zalewie cytrusowo-piernikowej FB

Komentarze

  • aleksaa, 2010-10-12 17:09:13
    aleksaa
    "Kroimy na kawałki mniej więcej kwadratowe - 484 cm"? :P
    Komentarz
  • malinka118, 2010-10-12 18:59:23
    malinka118
    Wkradł się błąd 8 to * czyli 4*4 - cztery na cztery cm.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką