Makaron z sosem pomidorowym

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2009-11-16
  • Makaron z sosem pomidorowym

Składniki:

Przygotowanie:

Na patelni usmażyć na rumiano pokrojony w drobną kostkę boczek, wyjąć łyżką cedzakową (odsączając z tłuszczu) na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem do sucha, rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz krążki selera. Ogień zmniejszyć i smażyć, często mieszając, przez 3 minuty, aż cebula się zeszkli (nie rumienić!). Wlać do rondla przecier pomidorowy z kartonika, dodać cukier, wymieszać, zagotować. Wstawić rondel na rozgrzaną płytkę ochronną i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Dodać bazylię, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszać.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na ogrzany półmisek lub talerze, polać sosem, posypać zrumienionym boczkiem. Żółty ser podać oddzielnie na talerzyku.

    Śr. ocena: 4.17 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Osiak, 2010-01-19 17:33:25
    Osiak
    2
    Jako wielbicielka makaronów muszę przyznać że takiego jeszcze nie próbowałam. Wydaje się brzmieć całkiem ciekawie. Jedyne zastrzeżenie jakie bym miała to do tego że w opisie przygotowania podano seler którego nie widzę w liście składników. No i pół godziny gotowania przecieru to dla wygłodniałego studenta nieco długo, zwłaszcza że w takim czasie robię wersję mięsną. Niemniej jednak na pewno spróbuję
  • gabka9, 2010-01-19 17:43:55
    gabka9
    1
    Zgadzam się z Osiakiem, ale dodam, że dla mnie niewątpliwą zaletą jest pozbycie się tłuszczu (odcedzanie, papierowy ręcznik). Musze spróbować takiej wersji bo uwielbiam makaron
  • Osiak, 2010-01-20 19:43:14
    Osiak
    Zrobiłam dzisiaj ten makaron na obiad dla moich wygłodniałych współlokatorów Danie całkiem proste i smaczne aczkolwiek po zrobieniu zdecydowanie mówię że przepis zawiera zbyt małą ilość przypraw. gdy dałam tylko to co w przepisie danie smakowało jak gotowany przecier pomidorowy. Ogólnie polecam dodać więcej czosnku, ziół i cukru
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-01 10:48:07
    hania811
    2
    Makaron z sosem pomidorowo- boczkowym to bardzo popularny makaron we Włoszech...chyba jeszcze bardziej popularny niż z spaghetti bolognese.
    Warto do tego przepisu wykorzystać pancettę.
    Bazylia zdecydowanie świeża i dużo więcej, do tego dużo pieprzu i szczypta ostrej papryki, a najlepiej świeże czerwone chili

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe