Łatwy, smaczny pszenny chleb z ziarnami

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-06-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy, smaczny pszenny chleb z ziarnami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy, smaczny pszenny chleb z ziarnami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy, smaczny pszenny chleb z ziarnami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy, smaczny pszenny chleb z ziarnami

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i ziarna. Mieszamy. Wlewamy wodę. Wyrabiamy łyżką lub mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. Powinno powstać dość miękkie, kleiste ciasto. Przy wyrabianiu łyżką trwa to ok. 5 minut.
Małą keksówkę smarujemy oliwą i wysypujemy mąką. Nakładamy łyżką ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką, lub mokrą dłonią.
Zostawiamy chleb na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia (najlepiej wyrasta w piekarniku podgrzanym do 50 stopni)
Jeśli ciasto rosło nam w piekarniku, to je wyjmujemy i porządnie nagrzewamy piekarnik do pieczenia (ustawiamy grzanie góra-dół i temperaturę 220 stopni)
Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę (po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni)
Chleb ładnie wyrósł, chociaż w trakcie pieczenia dwa razy wysiadł prąd :D

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Sensuel, 2010-07-29 18:07:25
    Sensuel
    A jak to się ma do drożdży świeżych??Ja robiłam kiedyś z suszonymi ale jak na mój gust milion razy lepsze jest ze świeżymi.
    Podaj proszę przeliczenie suszonych drożdży na świeże.
    Komentarz
  • Gosiaczek17235, 2010-07-30 13:57:13
    Gosiaczek17235
    widziałam w innym przepisie , ze 7 gram droższy suchych lub 15 gram świezych
    Komentarz
  • vesenka, 2010-07-30 19:18:20
    vesenka
    Sensuel, ja przeliczam według zasady: 7g suchych=25g świeżych. Bardzo przyzwyczaiłam się do suchych drożdży i rzadko używam świeżych (właściwie tylko do mojego ekspresowego ciasta drożdżowego )
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-07-30 20:11:16
    Sensuel
    Dziękuję ci bardzo za info.Przyda się mi na przyszłość.Bo nigdy nie wiem jak to liczyć.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-07-30 21:31:39
    vesenka

    Ja kupuję drożdże w większych opakowaniach i na pół kilo mąki daję dwie łyżeczki drożdży (to właśnie ok. 7 gram)
    Z suchymi trzeba uważać na przechowywanie. Jeśli masz napoczęte opakowanie, to trzeba je szczelnie zamknąć i do następnego użycia trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce).I, paradoksalnie, mimo,że one lubią lodówkę, to się buntują w kontakcie z lodowatą wodą i lodem.
    Kiedyś, gdy nie wiedziałam jeszcze,że suche drożdże czasem lubią kaprysić, udało mi się z tej niewiedzy wyprodukować zakalec stulecia
    Ale teraz uważam je za dużo wygodniejsze w użyciu niż świeże
    Komentarz
  • vanilijkalilijka, 2012-12-10 19:38:05
    vanilijkalilijka
    0
    Pyszny chlebek. Prosty w wykonaniu. Właśnie piecze się w piekarniku już drugi raz Ja dodałam słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. A dzisiaj dorzuciłam jeszcze troszkę otrębów pszennych. Polecam (szczególnie dla początkujących)
  • kaska222, 2012-12-21 16:31:55
    kaska222
    Moj siedzi w piekarniku.Jestem bardzo ciekawa jak mi wyjdzie,przy takim prostym przepisie.
    Twoj chlebek wyglada bardzo apetycznie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe