Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe, kuchnia polska , dodano: 2010-06-14
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa rolada z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z 2/3 cukru pudru na kogel mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę z resztą cukru pudru. Mieszamy delikatnie pianę z żółtkami. Dodajemy powoli mąkę połączoną z kakao i delikatnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go olejem. Wylewamy ciasto i wyrównujemy delikatnie. Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
W czasie pieczenia ubijamy śmietanę z cukrem pudrem oraz przygotowujemy czystą ściereczkę, na której układamy arkusz papieru do pieczenia (lub śniadaniowego), posypany cukrem pudrem lub miałkim cukrem.
Jeszcze ciepłe ciasto po upieczeniu kładziemy na ściereczkę z papierem i delikatnie odrywamy papier, na którym ciasto się piekło, po czym zwijamy powoli całość i odstawiamy na 5-10 minut do wystygnięcia.
Kiedy ciasto przestygnie, odwijamy je i wykładamy na nie śmietanę, posypujemy owocami i zwijamy ponownie. Chłodzimy w lodówce około pół godziny do godziny. Gotowe :)

Smacznego i sto lat drogi Wizażu! :) Rozwijaj nam się prężnie :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • aleksaa, 2010-06-14 22:55:45
    aleksaa
    extra wygląda jeszcze nie robiłam rolady ale słyszałam że podobno jak się namoczy ścierkę to jeszcze lepiej się zachowuje bieszkopt
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-16 04:41:20
    ewelline
    2
    Piękna rolada!!! ja robiłam dwa razy raz wyszła raz nie, przepis mam bardzo podobny!
  • monis210, 2010-09-12 08:04:56
    monis210
    ale cudownie wygląda. mniam. aż ślinka cieknie
    Komentarz
  • moniak85, 2011-10-16 18:40:45
    moniak85
    przepis prosty a wygląda smacznie. zrobię na pewno
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem