Zawijasy z szynki z pastą tuńczykową

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-06-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijasy z szynki z pastą tuńczykową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijasy z szynki z pastą tuńczykową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijasy z szynki z pastą tuńczykową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijasy z szynki z pastą tuńczykową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijasy z szynki z pastą tuńczykową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijasy z szynki z pastą tuńczykową

Składniki:

  • szynka gotowana [3 plastry] (lub inna szynka dużej wielkości)
  • tuńczyk [1 op.] (w sosie własnym)
  • pomidory [0.5 szt.]
  • papryka marynowana [2 plastry]
  • słonecznik ziarna [2 łyżki] (uprażony na suchej patelni)
  • ser żółty [0.5 kostki]
  • jogurt naturalny [3 łyżki]
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy

Przygotowanie:

Prosta przekąska, bez dodatku żółtego sera będzie wersją dietetyczną:)

Pasta tuńczykowa:
1. Dokładnie odsączam tuńczyka z zalewy, przekładam do miski, dodaję pokrojoną w małą kosteczkę paprykę marynowaną (może być też świeża), tak samo pokrojoną połówkę pomidora i ser żółty. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, ok. 2-3 min. Gdy ostygną wrzucam do pasty. Dodaję jogurt naturalny (ok. 2-3 łyżki), przyprawy (sól, pieprz, koperek), kilka kropel sosu sojowego. Całość mieszam dokładnie.

2. Pastę układam na środek każdego plastra szynki, zamykam wykałaczką i zajadam się ze smakiem :)


Ps. Z braku laku i z głodowej potrzeby, na fotce zawijaski są z szynki warzywnej, która okazała się całkiem dobra, a myślałam, że się rozleci :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: puree z dyni

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką