Tosty ze startym serem i pieczarkami

autor: , kategoria: grzanki , dodano: 2010-06-15
  • Tosty ze startym serem i pieczarkami

Składniki:

  • pieczarki [20 dag]
  • ser żółty [30 dag]
  • jajka [2 szt.]
  • przyprawa warzywna [1 szczypta]
  • chleb tostowy
  • olej

Przygotowanie:

Tostów nauczyłam się robić od mojej cioci:) uwielbiałam je szamać, są pyszne zarówno z keczupem jak i majonezem, jak i bez niczego.


Pieczarki i ser ścieramy na tarce (ja zwykle do tego celu używam małych oczek).
Następnie wbijamy jajka ( tutaj zależnie od wielkości czy jajka są duże -1 czy małe - 2). Wszystko mieszamy. Dodajemy przyprawę (vegeta, ewentualnie sól, pieprz lub papryka). I znów mieszamy.

Dzięki jajku wszystko powinno być "zbite". Następnie uzyskaną masę nakładamy na chlebek tostowy (lub zwykły - dobrze, żeby nie był świeży).
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (tutaj wedle uznania) i nakładamy tosty konsystencją do patelni. Inaczej mówiąc najpierw obzmażamy tą stronę gdzie znajduje się nasza papka z pieczarek, sera i jajek.

Gdy widzimy, że ta strona jest ladnie zarumieniona (nie przypalona !), ser się rozpuścił i wszystko ładnie przylega do tosta, nie przykleja się do patelni - przewracamy na drugą stronę i obsmażamy drugą stronę tostów.
Po leciutkim zarumienieniu ściągamy i możemy jeść.
Podczas smażenia niezbędne będzie dodawanie oleju.


Tosty szczerze polecam ! Mój TŻ wsuwa ich mnóstwo!
Zdjęcia niestety na tę chwilę nie posiadam.

Mam nadzieję, że przepis się jeszcze nie pojawił.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 08 - kasza owsiana

Komentarze

  • TBCKWWWK, 2012-07-04 22:50:59
    TBCKWWWK
    Witam, Jadłyście może chlebek w jajku z wegeta mówie mmmm... coś z niczego ! Pyszotka
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką