Ciasto kakaowe z bitą śmietaną i truskawkami

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-06-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto kakaowe z bitą śmietaną i truskawkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto kakaowe z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

  • masło [250 g]
  • cukier [250 g]
  • sól
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • jajka [6 szt.]
  • mąka [300 g]
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • kakao [2 łyżki]
  • śmietana kremówka [500 ml] (36%)
  • cukier puder [2 łyżki]
  • żelatyna [1 łyżeczka] (czubata)
  • truskawki (do dekoracji)
  • czekolada mleczna (do dekoracji)
  • migdały (do dekoracji)
  • mleko [120 ml]

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Stale ucierając, kolejno wbijać po jednym jajku. Mąkę wymieszać w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i kakao. Na przemian z mlekiem dodawać do ucieranej masy.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Blachę wsunąć do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec przez 20 min. (parę minut mniej lub więcej, trzeba po prostu pilnować). Ostudzić.

Ubijamy bitą śmietanę:
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody (nie wiem dokładnie ile, brałam na oko, ale mniej więcej z 8 łyżek), pozostawić na 3 minuty, potem podgrzać aż do rozpuszczenia (ale nie gotować!). Pozostawić do ostygnięcia, aby była w temperaturze śmietany (inaczej zrobią się grudki). Ubijamy śmietanę. Praktycznie pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru, ubijać jeszcze chwilę, dodać żelatynę i jeszcze przez chwilę ubijać.
Dobrze byłoby przed ubijaniem dać także miskę i trzepaczki do lodówki ;)

Na ostudzone ciasto wlewamy bitą śmietanę, wyrównujemy. Jeśli ktoś niezbyt przepada za bitą śmietaną, posmarować ja cienko.
Dekorujemy truskawkami, czekoladą i migdałami (które wcześniej podgrzewamy na kolor złoty na suchej patelni. Ale uwaga, aby nie przypalić!).

_______

Taki mój miks różnych ciast ;)
Mam nadzieję, że posmakuje. Mi niestety nie przypadł do gustu, gdyż nie lubię bitej śmietany, za to domownikom jak najbardziej posmakował ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Ciasto czekoladowe z malinami FB

Komentarze

  • Sensuel, 2010-06-15 21:36:06
    Sensuel
    Dlaczego robisz sobie anty-reklamę?
    Po co w takim razie wstawiasz przepis,który tobie nie przypadł do gustu?
    Skoro kucharce coś nie smakuje to ja tu czegoś nie kumam
    Komentarz
  • klada, 2010-06-15 21:56:18
    klada
    No ale nad czym tu się zastanawiac? Przecież nie każdy musi lubić bitą śmietanę A napisałam to, żeby podkreślić, że domownikom smakowało
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-15 22:08:00
    Sensuel
    Przepis fajny ...tylko nie pisz więcej takich rzeczy,bo to zniechęca .To taka dobra rada tylko.
    A ciacho napewno super smakuje,bo i wygląda dobrze
    Komentarz
  • klada, 2010-06-15 22:47:31
    klada
    Dobra, dzięki za radę, w końcu ja tu debiutuję, to przyda się każda rada
    Komentarz
  • ImmortalLover, 2010-06-18 13:13:02
    ImmortalLover
    1
    Ślinka cieknie!
    Wstawiaj następne przepisy

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem