Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-06-15
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym

Składniki:

Przygotowanie:

To mój debiut jeśli chodzi o pampuchy, zawsze wydawało mi się, że są bardzo skomplikowane w wykonaniu. Nie wiem czy takie miały być ale wyszły ooogromne.
Niektóre podczas gotowania popękały jak bułeczki drożdżowe co nie zmienia jednak faktu, że były bardzo smaczne.

Z ciepłego mleka, cukru, drożdży przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, szczyptę soli i wbić jaja. Wyrabiać, aż ciasto będzie odrywać się od reki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość formować kule o średnicy ok.5 cm – ja do środka włożyłam po jednej truskawie ;)
Gotować na parze pod przykryciem ok.10 minut. Podawać gorące z sosem truskawkowo – jogurtowym (zmiksowane truskawki, jogurt i cukier wanilinowy).
Świetnie smakują również z sosami śmietaną lub rozpuszczonym masłem z cynamonem i cukrem.

Z podanej ilości wychodzi ok 15 sztuk pampuchów.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • gabka9, 2010-06-15 23:30:58
    gabka9
    1
    Pampuchy
    U mnie to po prostu "kluski na parze"....Ale ma smaka narobiłaś tymi zdjęciami, straszną ochotę mam właśnie na takie z sosem truskawkowo-jogurtowym.

    Fajny przepis i zdjęcia
  • brzydula_81, 2010-06-16 00:02:10
    brzydula_81
    1
    pampuchy, kluski na parze- to dobra alternatywna od ziemniakow, ryzu, makaronu. Chociaz troche pracochlonne, to jednak efekt smakowy rekompensuje dla mnie to uczta dla podniebienia. W pampuchach najbardziej lubie to, ze mozna je jesc na rozne sposoby- pikantne (np. z sosem pieczarkowym) i na slodko- Twoje wygladaja oblednie i musza byc pyszne.
    dodaje do moich ulubionych
  • cholernarejestracja, 2010-06-16 06:36:50
    cholernarejestracja
    moja przyjaciółka zawsze mówiła na kluski na parze "pampuchy". Z kolei drugi znajomy zwykł mówić na nie "buchty". Co kraj (region ) to obyczaj.

    Przepis leci do ulubionych, czekać na lepsze czasy odezwę się z recenzją po wypróbowaniu
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-16 07:18:53
    malinka118
    No to już wiem co będzie dzisiaj na obiad. Zawsze kupuję gotowe, ale dzisiaj zrobię sama. Już widzę jak synuś się cieszy Jak zrobię to ocenię.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-16 10:36:12
    marissima
    -4
    fajne lekkie wakacyjne danie w sam raz dla dzieci
    i dla tych wiekszych lakomczuchów
  • dzidzia_aim, 2010-06-16 14:24:29
    dzidzia_aim
    -1
    PAMPUCHY oczywiście dodaję do ulubionych i jutro zabieram się za robote
  • kingakinga, 2010-06-16 15:21:43
    kingakinga
    wybaczcie głupie pytanie. ale co to znaczy 'gotowac' na parze?

    moja babcie zawsze robiła papmuszki aaaaaaaale sobie smaka narobiłam!
    Komentarz
  • hayley01, 2010-06-16 15:50:54
    hayley01
    Najlepszy jest garnek do gotowania na parze, jeślimy nie posiadamy, możemy umieścić pampuchy w durszlaku, który stawiamy na garnku z gotującą sie wodą, lub bezpośrednio na garnku położyć ściereczkę obwiązując ścisło gumką - na ta pampuchy ale tak by do siebie nie dotykały i coś do przykrycia.
    Komentarz
  • Mademoiselle_Pauline, 2010-06-16 16:12:29
    Mademoiselle_Pauline
    1
    Ale mi narobiłaś apetytu !
    Pampuchy wyglądają niezwykle apetycznie, a ten sos truskawkowy...Poezja
    Obiecuję, że w wekend przygotuję to cudo na obiad, już nie mogę się doczekać
    Oczywiście dodaję do ulubionych.
  • malinka118, 2010-06-16 22:05:58
    malinka118
    3
    No i zrobiłam. Rewelacja. Szybkie i pyszne. Ja zagniatałam w maszynie do chleba, więc w ogóle szybko.
  • hayley01, 2010-06-16 22:33:09
    hayley01
    Bardzo się cieszę że smakowały
    Maszynka do chleba to świetne ułatwienie bo ciasto trochę się klei ale dla tego smaku warto się poświęcić
    Komentarz
  • daget, 2010-07-13 14:58:21
    daget
    1
    Wyszły super, ciasto wyrobił mi mąż. Szybciutko się gotują na parze i są doskonałe lepsze niż ze sklepu. Dla nas dwoje to stosunkowo za dużo ale z reszty zrobiłam bułeczki z nadzieniem więc się nic nie zmarnowało.
  • ewelline, 2010-07-26 18:12:45
    ewelline
    -1
    Ten sosik wygląda apetycznie!a truskawek i jogurtu w składnikach nie wpisałaś
  • kropka75, 2010-09-02 08:14:50
    kropka75
    -2
    Lubię jako deser. Sos przepyszny. Pampuchy urocze.

    Nigdy nie robiłam sama, więc dodaję do ulubionych. Kiedyś się odważę i zrobię własne.
    Sklepowe to jednak nie to.
  • hayley01, 2010-09-03 20:18:56
    hayley01
    eweline, to tylko propozycja podania. Tak jak napisałam świetnie smakują również z innymi dodatkami, zarówno na słodko jak i ostro
    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-09-03 21:05:30
    karolcia198506
    -1
    U mnie znane pod nazwą parowańce kojarzą mi się z dzieciństwem babcia mi takie robiła, zdjęcie smakowe ich wielkim plusem jest to że można je robic z różnymi dodatkami zarówno na słodko jak i pikantnie. Ja jednak najbardziej lubię z truskawkami
  • Bysanda, 2013-03-03 20:14:26
    Bysanda
    0
    U mnie buchty, mniam mniam, na wtorek zrobie
  • pysia1604, 2013-03-04 16:07:28
    pysia1604
    0
    wyglądają mmm...." palce lizać " napewno sprubuję

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem