Makaron z pomidorowym sosem

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2009-11-17
  • Makaron z pomidorowym sosem

Składniki:

  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [1 szt.] (1 ząbek)
  • oliwa [1 łyżka]
  • masło [1 łyżka]
  • boczek [4 plastry] (wędzonego)
  • pomidory [400 ml] (1 puszka)
  • koncentrat pomidorowy [1 łyżka]
  • tymianek [1 łyżeczka]
  • śmietana [3 łyżki] (30-proc.)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • makaron [35 dag]
  • ser żółty [10 dag]

Przygotowanie:

Otworzyć puszkę z pomidorami, pomidory pokroić, sok zachować.
W rondlu rozgrzać po łyżce oliwy i masła, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty, mieszając, aż cebula będzie szklista (nie rumienić!). Dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć przez następne 2 minuty. Dodać pozostałe składniki sosu (oprócz śmietany, makaronu i sera). Doprowadzić do wrzenia, później zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. Wlać śmietankę, wymieszać.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odsączyć, delikatnie wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać startym serem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: barszcz czerwony

Komentarze

  • irsin, 2010-02-12 12:22:18
    irsin
    taki sos najbardziej lubię - nie dodaje zadnego mięsa, za to wiecej czosnku.

    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem