Zielona zupa

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-06-16
  • Zielona zupa

Składniki:

Przygotowanie:

Włoszczyznę (marchewkę, selera, pora, cebulkę, pietruszkę-korzeń) umyć i pokroić wedle upodobań. Wrzucić do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody gotować pod przykryciem.
Dodać listki laurowe i ziele angielskie.

Po pół godzinie dodać oczyszczona fasolkę szparagową(można ją wcześniej podgotować) i kalafior oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować sprawdzając miękkość warzyw.
Po zagotowaniu dodać śmietanę (ilość wedle uznania).

Doprawić pieprzem ziołowym na wierzchu posypać drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

    Śr. ocena: 2.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • chilanes, 2011-03-21 22:43:47
    chilanes
    Zielona??? Raczej wielokolorowa. Proponuję kalafior zastąpić brokułami, a zamiast fasolki szparagowej dać groszek. Zmiksować bez marchewki i ziemniaków. Ziemniaki zastąpić grzankami.
    Komentarz
  • kropka75, 2011-03-22 12:47:16
    kropka75
    1
    Zupa dla rocznego dziecka, takie robię synowi. Zero przypraw dających jakiś konkretny smak. Ani szczypty soli??

    I do tego gotowanie włoszczyzny pół godziny przed wrzuceniem ziemniaków? O ile jeszcze seler zachowa po tym czasie jakiś kształt, tak marchewki to sobie nawet nie wyobrażam. A gdzie witaminy?

    Dla mnie to ani przyjemności ani zdrowia w tym nie ma.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem