Fasolka szparagowa z chrupiacą posypką

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia polska , dodano: 2010-06-16
  • Fasolka szparagowa z chrupiacą posypką

Składniki:

  • fasolka szparagowa [1 kg]
  • masło [1 szt.]
  • bułka tarta [1 op.]
  • sól [1 szczypta]
  • woda [2 l]

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową umyć i poodcinać końce. Długie kawałki przekroić na połówki. Wrzucić na wrzącą wodę, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości.
Na patelni roztopić masełko i dodać bułkę tartą (ilość dowolna wedle upodobań), mieszać by się nie przypaliła. Gdy się zarumieni zdjąć z ognia.
Ugotowaną fasolkę przełożyć na talerz posypać bułeczką.

Można podawać z jajkiem sadzonym jako już pełne danie obiadowe.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • blue_apple, 2010-06-16 21:03:34
    blue_apple
    3
    uwielbiam tak podawaną fasolkę szparagową. jeszcze lepiej smakuje, gdy już ugotowaną wrzucimy na patelnię i podsmażymy razem z wcześniej przygotowaną bułką tartą.
    szybki posiłek, a "najadający".
  • zuzaneczka, 2010-06-16 21:12:45
    zuzaneczka
    2
    uwielbiam! proste a takie pyszne!
  • 28nana, 2010-06-17 09:44:06
    28nana
    3
    niebo w gębie....
    to jedno z dań na które czekam cały rok ( mrożona fasolka nie jest tak pyszna - choc dobra )

    a z jajkiem sadzonym ( i różyczkami kalafiora też z przysmażona bułką tartę ) .... prostota i doskonałość!!!!!

    dobrze że nie ma zdjęcia :P bo bym zaśliniła monitor

    gwiazdki za:
    - prostotę , doskonałość tego dania
    - bardzo obrazowy i prosty opis

  • marlena_m, 2010-06-20 15:25:50
    marlena_m
    niebo w gębie!!! Jeszcze w tym sezonie nie jadłam,ale trzeba to szybko nadrobić!!!
    Komentarz
  • vild, 2010-06-26 22:02:25
    vild
    1
    uwielbiam tak przyrzadzana fasolke i szczerze mowiac robie tylko w ten sposob
    marissima wstaw wreszcie zdjecia bo wiekszosc z nas to jednak wzrokowcy
  • Sensuel, 2010-07-01 17:15:35
    Sensuel
    2
    Zawsze tak robię.Najlepsza jest oczywiście świeża,ale mrożoną też da się zjeść .
  • kropka75, 2011-03-22 12:50:38
    kropka75
    1
    Uwielbiam. Ja daję szczyptę soli do tej bułki jeszcze. Czasem też wrzucam fasolkę do bułki, jeśli mi się wystudzi wcześniej. Polecam, bo najlepsza jest na lekko ciepło.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe