Placki z cukinii przekładane fetą

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-06-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki z cukinii przekładane fetą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki z cukinii przekładane fetą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki z cukinii przekładane fetą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki z cukinii przekładane fetą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki z cukinii przekładane fetą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki z cukinii przekładane fetą

Składniki:

Przygotowanie:

Cukinię myję, obieram, kroję na pół, wydrążam pestki, ścieram na tarce jarzynowej.

Paprykę kroję w bardzo drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce).

Do tak przygotowanych warzyw dodaję: mąkę, jajka, koperek, sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży, bazylię, zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszam. Cukinia zacznie puszczać wodę więc w razie potrzeby dosypuję mąkę, gdyby masa była za rzadka.

Robię krem z fety, czyli fetę, śmietanę, kilka kropel soku z cytryny rozcieram widelcem na jednolitą, gładką masę.

Na rozgrzanym tłuszczu smażę placuszki na złoty kolor po obu stronach. Ja uwielbiam bardzo mocno wysmażone, lekko chrupiące.

Usmażony placuszek smaruję kremem z fety i przekładam drugim.
Np. dla smakoszy łososia można dodać go na wierzch placuszka i skropić cytryną:)

Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.94 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • katoko, 2010-06-16 17:55:22
    katoko
    0
    mmm brzmi ciekawie, uwielbiam placki, te też mie się podobają
  • katoko, 2010-06-16 17:57:03
    katoko
    mi* poprawka 9 (min.15 znaków, 15 znaków, 15 znaków )
    Komentarz
  • hayley01, 2010-06-23 22:47:50
    hayley01
    Cukinię odkryłam niedawno i teraz robie wszystko cukiniowe
    Wypróbowałam przepis, aczkolwiek troszkę go zmodyfikowałam. Jak dla mnie super ale niekoniecznie z fetą.
    Komentarz
  • hayley01, 2010-06-23 22:48:22
    hayley01
    1
    Gwiazdki - zapomniałam
  • Krissie, 2010-08-05 11:15:31
    Krissie
    1
    Wczoraj zrobiłam - pycha, tj. po pierwszym wrażeniu, kiedy wydawało mi się, że placki są trochę bez smaku, dodałam więcej przypraw i ziół i już było super. Sos z fety świetnie wzbogaca smak.
  • anka_bunio, 2010-08-25 16:20:58
    anka_bunio
    3
    Normalnie orgazm w buzi. Rzadko kiedy coś mi tak smakuje. Masę na placki dość mocno przyprawiłam, bo przechylił mi się pieprz czarny, ale okazało się, że to na korzyść Poza tym dodałam bazylię i majeranek. Z braku lepszej opcji w sklepie osiedlowym kupiłam Favitę, na to kapka śmietany 10% i voila! PYSZNOŚCI
  • hederahelix, 2010-09-12 13:54:52
    hederahelix
    1
    właśnie przygotowuję placki według Twojego przepisu.Uwielbiam fetę i cukienię, więc już z góry daję 5 za pomysł.
  • darg23, 2012-10-05 12:26:03
    darg23
    0
    Wypróbowałam przepis dodając jednak troszkę więcej przypraw. Placuszki bardzo smakowały całej rodzinie.
  • Rybeczka66, 2012-10-21 08:30:07
    Rybeczka66
    0
    Wczoraj robiłam, wyszły cudownie
  • angelstyle, 2012-12-11 14:35:38
    angelstyle
    0
    Świetny przepis! Całą jesień aż do niedawna miałam fazę na cukinię. W sosie z makaronem już mi nie wystarczała, na szczęście natknęłam się na te pyszne placuszki Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jakie dobre Piąteczka!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe