Filety z indyka z jabłkiem i cebulką

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-06-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Filety z indyka z jabłkiem i cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Filety z indyka z jabłkiem i cebulką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Filety z indyka z jabłkiem i cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Filety z indyka z jabłkiem i cebulką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Filety z indyka z jabłkiem i cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Filety z indyka z jabłkiem i cebulką

Składniki:

Przygotowanie:

Filety z indyka dzielę na mniejsze podłużne plastry, przyprawiam: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, przyprawa do indyka. Odstawiam na ok 1h.

Na spód naczynia żaroodpornego wrzucam trochę włoszczyzny lub mrożonych/ świeżych warzyw. Na to kładę filety z indyka, a na ich wierzchu układam gęsto na przemian - grube plastry cebuli i nieobranych jabłek (dokładnie wcześniej wymytych;). Posypuję wszystko bazylią i majerankiem. Wrzucam do piekarnika na ok. 30 min.

Danie można podawać z pieczonymi ziemniaczkami :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • brzydula_81, 2010-06-16 19:25:47
    brzydula_81
    0
    Od jakiegos czasu mam ochote na eksperymenty z drobiem i jablkami w roli glownej, a Twoje danie wyglada bardzo zachecajaco. Przyznaje ze ciezko jest mi sobie wyobrazic polaczenie jablek z cebula- tym mnie zaskoczylas, ale musze sprobowac koniecznie! Poza tym bardzo aromatycznie i zdrowo mysle ze swietnie bedzie komponowalo sie z ryzem
  • Niuniuska, 2010-06-16 19:36:09
    Niuniuska
    hehe, ja dodaję cebulę i czosnek wszędzie gdzie się da, jestem dosłownie ich maniaczką ;P, ale muszę powiedzieć, że to połączenie jest naprawdę dobre, cebula "nie kłóciła" mi się z jabłkami, a nawet moi domownicy-tradycjonaliści, którzy nie lubią eksperymentów w kuchni zajadali się tym indyczkiem bez narzekań
    Faktycznie, ryż na pewno będzie dobrym dodatkiem, szczególnie brązowy albo parboiled, wtedy danie pozostanie całkiem dietetyczne
    Komentarz
  • Niuniuska, 2010-06-16 19:40:37
    Niuniuska
    Ah zapomniałam dodać w składnikach, najlepiej użyć kwaśnych jabłek
    Komentarz
  • Layla79, 2012-06-07 20:10:14
    Layla79
    połączenie indyka z jabłkami jest mega pyszne. ja używam podudzia z indyka z kością, posypuję wegettą, polewam kapką oliwy, układam wszystko na kwaśnych pokrojonych w cząstki jabłka i posypuję majerankiem-to wkładam na noc do lodówki, wtedy indyk nabiera smaku również w środku mięsa i potem piekę 2 godziny na jakieś 200 stopni. po przyrumienieniu skórki, przykrywam folią alu. po tym czasie indyk jest mega miękki, ma smak przesiąknięty jabłkami. po prostu lubię indyka z chrupiącą skórką. moje jabłka są na dnie brytfanki, rozpadają się na ciapę i tworzą taki sos jabłkowy. podaję z chrupiącymi kulkami ziemniaczanymi. ogólnie indyk, jabłko, majeranek to zgrany duet i warto wypróbować.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe