Cukinia faszerowana mięsem mielonym

autor: , kategoria: zapiekanki, dodano: 2010-06-16
  • Mniam: 29
    Mniam zdjęcie! Cukinia faszerowana mięsem mielonym
    Mniam: 29
    Mniam zdjęcie! Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 10
    Mniam zdjęcie! Cukinia faszerowana mięsem mielonym
    Mniam: 10
    Mniam zdjęcie! Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis jest miksem pomysłów zaczerpniętych z Wizażu z własnymi modyfikacjami :)

Cukinię umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać).

Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia.
Na tą samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek i mięso mielone, cały czas mieszając dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii. Chwilkę razem poddusić, dodać usmażone wcześniej pieczarki, natkę pietruszki i dobrze doprawić (ja dodaję mnóstwo pieprzu).
Cukinię faszerować mięskiem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.
Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.96 / recenzji: 26 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • brzydula_81, 2010-06-16 19:20:56
    brzydula_81
    1
    Bardzo dobry pomysl na lekkie, a zarazem sycace danie. Uwielbiam faszerowana cukinie, ale jeszcze nie probowalam dodawac miesa mielonego. wyglada bardzo apetycznie...
    Twoj kolejny fajny przepis.I kolejny w ulubionych.
  • Sensuel, 2010-06-16 19:21:32
    Sensuel
    Też mam taki przepis tylko bez pomidora .Taka cukinia to fajna odmiana od schaboszaka czy piersi z kurczaka.
    Komentarz
  • hayley01, 2010-06-16 20:14:12
    hayley01
    Sensuel, właśnie Twój przepis był moją inspiracją Troszkę go zmodyfikowałam ale wyszło pyszne
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-16 22:07:25
    malinka118
    4
    Modyfikacja bardzo udana i pięknie wyglądająca. Ja czasem dodaję też małą bialą fasolkę sałatkową.
  • asuku, 2010-06-17 22:26:24
    asuku
    Wyglądają genialnie - kiedyś robiłam podobne zapiekanki z bakłażanem i były smakowite, teraz czas spróbować z cukinią
    Komentarz
  • Forget_me, 2010-07-28 12:47:10
    Forget_me
    Wygląda bardzo apetycznie!!! Powiem szczerze, że nigdy nie jadłam cukinii faszerowanej mięsem mielonym, czas zatem to wypróbować
    Komentarz
  • BazylJaa, 2010-07-31 13:25:56
    BazylJaa
    3
    Właśnie wyjęłam z piecyka. Pyszne! Dodałam jeszcze trochę ziół, bazylii i jest piękny aromat.
    Farszu trochę zostało na podwieczorek)
  • mama_olafa, 2010-08-10 19:01:42
    mama_olafa
    7
    pyszne, proste, malo zmywania jak dla mnie sama cukinia byla za malo slona, nastepnym razem posole samo warzywko dodatkowo, a i do farszu dodalam kukurydze. Absolutnie i bez zadnej watpliwosci oceniam na piec!
  • miskowa, 2010-08-10 20:43:31
    miskowa
    4
    to wersja, którą robię tż (sobie bez mięsa). Dobrze jak mięso jest porządnie przyprawione, jak kto lubi, to i danie nie jest mdłe. A na cukinię też jest sposób - jak wydrążę trochę miąższu i zajmuję się przygotowaniem farszu, sypię na te cukinie trochę vegety czy jakiejś podobnej słonej przyprawy. Jak puści trochę wody, to ją wylewam, potem podczas pieczenia nie puszcza już jej tyle.
    Pyszne, łatwe i inne danie sezonowe, które często powtarzam latem
  • hayley01, 2010-08-10 22:39:33
    hayley01
    Ja raczej unikam przypraw vegetopodobnych ale zależy co kto lubi
    Cukinię oczywiście można posolić, ewentualnie bardziej doprawić mięsko z warzywami.
    Komentarz
  • Parvati, 2010-08-25 14:40:55
    Parvati
    5
    Witam!
    Wypróbowałam ten przepis w ostatni weekend - na prawdę smaczne jedzonko!
    Zrobiłam 2 modyfikacje: 1. nie dodawałam do farszu miąższu pestkowego z cukinii 2. nie smażyłam mięska i innych składników na oleju, a dusiłam w wodzie na patelni (zboczenie podukanowe ).

    Przepis jest opisany dokładnie, zdjęcia są prawdziwe, a danie smaczne - 5 zasłużoną daje
  • rogasiek, 2010-08-26 14:25:04
    rogasiek
    Ludzie, czytam i boki zrywam ze smiechu ;D
    Pierwszy wpis pani Brzyduli 81, ktora twierdzi ze "...uwielbia faszerowac cukinie..""
    Oto wpis tej wybitnej mistrzyni kuchni dokonany 2 dni wczesniej:
    brzydula_81 napisał-a:2010-06-14 15:35:25
    uwielbiam cukinie w przeroznych kompozycjach.Nigdy jeszcze nie pobowalam jednak jej faszerowac.."

    www.pseudoeksperci.pl
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-08-26 15:31:44
    brzydula_81
    moze zabiore glos Rogasiek .....nie musisz komentowac moich wpisow ....bo komentujemy tutaj przepisy, a nie komentarze innych osob. Nie wiem czy ciezko jest zrozumiec ze dana osoba lubi jakas potrawe tak jak np ja cukinie faszerowana -a faszerowac mozna na rozne sposoby wiec o co Ci chodzi????
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-26 16:10:33
    Sensuel
    Brzudula....chodzi pewnie oto,że najpierw napisałaś że uwielbiasz faszerować cukinię,a innym razem piszesz,że nigdy tego jeszcze nie próbowałaś robić.Także wysyłasz sprzeczne opinie :S.
    Czasami trzeba uważać na to co się pisze,bo są tacy co mają czas na szukanie np.zdjęć skardzionych z innych stron,skopiowanych żywcem przepisów czy też właśnie komenarzy innych smaczniaków .
    Także KONSEKWENCJA w tym co się pisze też jest ważna
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-08-26 16:20:27
    brzydula_81
    Ok. Nigdy nie robilam cukini z miesem mielonym, ale faszerowalam ja w inny sposob - z warzywami.. I taka bardzo lubie. skrocilam moj tok myslowy i moze dlatego ta osoba tak to odebrala.Moj blad. Dziwi mnie tylko ze ktos traci swoj czas i energie na wyszukiwanie cudzych wpadek. Mi by sie nie chcialo.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-26 16:23:48
    Sensuel
    Hehehe...no widzisz,a są tacy co mają czas i to robią .
    Komentarz
  • rogasiek, 2010-08-29 20:20:05
    rogasiek
    hi hi winny sie tlumaczy ;
    mam ciekawsze zajecia niz szukanie Twoich wpadek. Choc pewnie jakby poszperac, to by sie czlowiek niezle usmial..
    PO prostu przegladam przepisy, i widze ze ktos pisze od rzeczy.
    "Skrocilas tok myslowy"?
    Ha ha sadzac po wielkosci twojego posta, RACZEJ NIE SADZE.
    Przypuszczam, ze tutaj wiecej takich "fachowcow" niz ty.
    Komentarz
  • rogasiek, 2010-08-29 20:21:38
    rogasiek
    Sensuel, dobrze piszesz.
    KONSEKWENCJA. Szkoda ze nie wszyscy rozumieja znaczenie tego slowa
    Komentarz
  • niezlegalizowana, 2010-08-31 16:50:40
    niezlegalizowana
    2
    zrobiłam ! pyyyszne, ten farsz popsrotu wspanialy.. zasłużone 5 !
  • hayley01, 2010-08-31 17:24:12
    hayley01
    Bardzo dziękuję najważniejsze, że smakowało
    Komentarz
  • agadiga, 2010-09-04 14:54:40
    agadiga
    1
    Zrobiłam na obiadzik cukinie... farsz rewelacja, całość smakowala wyśmienicie!!! polecam
  • aleksaa, 2010-09-10 13:41:25
    aleksaa
    Faszeruję cukinie bardzo podobnie z tą różnicą że mięso mielone osobno jeszcze doprawiam masą przypraw, a do farszu dodaje podsmażoną paprykę.

    W przepisie brakuje mi jedynie jednej rzeczy, otóż warto przed nałożeniem farszu posolić cukinie, po upieczeniu nie jest wtedy taka 'bezsmakowa'.
    Komentarz
  • serena91, 2010-09-11 14:07:43
    serena91
    -1
    Zrobiłam wczoraj na obiad i wszystkim smakowało! Daję 4,5 bo średnio lubię mięso mielone ;D ale generalnie pychota!
  • Dzierzba88, 2010-11-18 20:44:10
    Dzierzba88
    Witam,
    Mam takie małe pytanko, cukinie piecze się porostu na blasze bez żadnego przykrycia ani folii aluminiowej?
    Komentarz
  • hayley01, 2010-11-18 21:17:51
    hayley01
    Nie trzeba niczym przykrywać ja ustawiam blachę mniej więcej w połowie i wszysko ładnie się piecze.
    Komentarz
  • Dzierzba88, 2011-05-30 16:52:22
    Dzierzba88
    Witam,
    HHmmm tak sie zastanawiam, czy w piecyku elektrycznym przy pieczeniu tej cukini ustawić program góra/dół czy sama góra. Tak sie zastanawiam bo dopiero niedawno przestawiłam się z gazowego piecyka na elektryczny.
    Komentarz
  • Ieka, 2011-05-30 20:54:57
    Ieka
    to już mam jutrzejszy obiadek
    Komentarz
  • Rajni, 2011-07-23 14:58:11
    Rajni
    1
    Robiłam cukinie faszerowaną kilka dni temu na obiad z tego przepisu i smakowała całkiem dobrze. Zmodyfikowałam jednak delikatnie przepis z radami poprzedniczek i wedle swojego smaku. Do farszu nie dodałam miąższu z pestkami z cukinii i zamiast świeżego pomidora użyłam z puszki. Poza tym przed faszerowaniem cukinii posoliłam ją porządnie żeby puściła sok i nabrała smaku. I na koniec bardziej przyprawiłam, bo nie lubię mdłych dań. Po tych modyfikacjach nie jest to może w 100% potrawa zgodna z przepisem, ale daje 5 za udaną inspirację.
  • karolciab93, 2011-07-25 20:58:41
    karolciab93
    3
    Zrobiłam dzisiaj na obiadek
    wyśmienita gdyby nie to ze jest bardzo syta to mogłabym ją jeść non stop myślałam że sama cukinia będzie gorzej smakować, ale mam młodziutką z ogródka więc było pysznie na pewno jeszcze kiedyś upichcę
    aaa i ja do farszu dodałam duuuuużo tymianku
  • Susanna, 2011-08-10 10:25:35
    Susanna
    Długo przymierzałam się do wypróbowania tego przepisu, wczoraj koleżanka przyniosła mi duża cukinię i muszę coś z niej zrobić Wybór padł na cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Dam znać po konsumpcji jak nam podszedł ten przepis.
    Komentarz
  • renekmgb, 2011-08-10 22:09:55
    renekmgb
    1
    Uwielbiam faszerowana cukinie, mam mnóstwo jej w ogródku i dzisiaj robiłam z tym, że farsz robiłam z miesa mielonego, papryki, cebuli i świeżych ziół a na dno naczynia zrobiłam sos z pomidorów i miąższu cukini i tym polałam zapieczoną cukinie
  • Zebraaa, 2011-08-11 10:00:27
    Zebraaa
    2
    Zrobiłam Wyszło przepyszne w końcu odmiana od schabowego, doceniona przez wymagającą rodzinę Zdecydowanie przepis ląduje do ulubionych
  • Susanna, 2011-08-12 09:07:13
    Susanna
    0
    Udany przepis Wczoraj zrobiłam faszerowana cukinię i naprawdę jest to smaczne danie. Tylko ta skórka... Następnym razem będę ją obierać. Sam farsz pycha! I TŻ'i bardzo smakowało, danie an stale zagości w naszym menu
  • dolores78, 2012-04-17 12:18:27
    dolores78
    1
    Robiłam te cukinki już 3 razy. Są rewelacyjne! Polecam
  • ewelline, 2012-04-18 01:35:31
    ewelline
    1
    Pyszności!!! Jesienią robiłam z grzybkami z lasu a ostatnio z pieczarkami jak jest w Twoim przepisie.
  • suwa89, 2012-06-23 00:36:28
    suwa89
    a zamiast natki spróbujcie szczypiorkiem posypać zapiekankę!! Pyszności
    Komentarz
  • klada, 2012-08-16 22:27:58
    klada
    A czy taką zapiekaną cukinię potem zjada się CAŁĄ? Ze skórą itp?

    Tak samo jak się je faszerowane pomidory, papryki- całe z farszem?

    Glupie pytania ale nigdy wlaśnie nie jadłam faszerowanych warzyw
    Komentarz
  • hayley01, 2012-08-17 15:00:52
    hayley01
    MARTA0000 wypróbowałaś przepis? Jeśli tak, to warto uzasadnić za co tylko 2 gwiazdki, bo chyba nie za to, że uwielbiasz cukinię?
    Komentarz
  • hayley01, 2012-08-17 15:01:54
    hayley01
    klada...tak, je się cała ze skórką po upieczeniu jest mięciutka.
    Komentarz
  • carmel_, 2012-08-17 16:06:09
    carmel_
    2
    Pycha, mogłabym jeść ją codziennie! Marta0000 - po co wszędzie reklamujesz Lidla?
  • BabyParis, 2012-09-17 17:28:08
    BabyParis
    0
    musze to dzis zjesc!!!! bombowe!
  • tinerfenia, 2012-09-19 16:13:44
    tinerfenia
    1
    Wygląda super, na pewno wypróbuję...
  • Julusienka, 2012-10-04 13:05:19
    Julusienka
    0
    musi byc genialna w smaku )) dzieki za przepi- juz zapisuje)
  • just_me, 2012-10-23 18:01:00
    just_me
    0
    przepyszne było! posolilam cukinie jak ktos tu radzil i doprawilam bazylią, oregano i duża iloscia pieprzu ziołowego. Wyszło rewelacyjne! Świetny przepis!
  • mesta93, 2012-10-24 18:46:59
    mesta93
    0
    pyszne, wszystkim domownikom smakowało Oczywiście cukinię posoliłam i dobrze doprawiłam mięso, pyszności
  • Ekstrema, 2012-10-30 08:38:02
    Ekstrema
    Sprawdzony przepis na faszerowaną cukinię http://makaronowozdrowo.wordpres s.com/2012/10/19/cukinia-faszerowana-wolowina-z-makaronem/
    Komentarz
  • MarsMagda, 2012-11-03 22:03:37
    MarsMagda
    2
    Moj Maz uwielbia cukinie , robie czesto do obiadu ale tylko pokrojona , podsmazana z przyprawa i czosnkiem.

    Wczoraj zrobilam na obiad , dokladnie trzymalam sie przepisu z jedynym wyjatkiem ,tak jak poprzedniczki przyprawilam cukinie , uzywam czesto vegete (bez MSG) ale uwazam ze jest za slona do cukinii , nie wiem czy jest odpowiednik "Seasoned salt" w polsce ale ja wlasnie ta przyprawe uzywam.
    Chyba za dlugo trzymalam w piekarniku lub temperatura za wysoka (tu sa farenheity,wiec musze przelicac na celsjusza) .wiec moje nie wyszly takie ladne jak na zdjeciu. Dodatkowo zrobilam ziemniaki czosnkowe z przyprawami i natka.
    Bardzo dziekuje za przepis , smakowalo rewelacyjnie,resztki farszu wcinalam lyzka , smak jest przepyszny !!!!
    Na pewno bedzie czesto goscic na naszym stole !!!
  • suchykot, 2013-03-22 17:10:50
    suchykot
    0
    ja też przyprawiam dodatkowo cukinie. danie robię od lat, nigdy mi się nie znudzi!
  • mojawizja, 2013-08-26 16:39:06
    mojawizja
    smakowicie wygląda no muszę takie danie zrobić muszę
    Komentarz
  • kiciaaa87, 2014-03-18 19:30:34
    kiciaaa87
    0
    Rewelacja. Nie spodziewałam się, że w ten sposób odkryję cukinię na nowo. Trzeba dobrze przyprawić. Ja stosowałam się do przepisu, więc używałam natki pietruszki, soli i pieprzu. Cukinię można zjeść całą, skórka dobrze się piecze i świetnie smakuje. Polecam.
  • poison0123, 2014-07-11 20:03:02
    poison0123
    0
    super przepis, wyszlo calkiem fajnie, tylko tez troche zmodyfikowalam, posolilam cukinie, a do farszu dodalam bazylie, oregano i pieprz, a na wierzch duuzo sera bo go lubie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Leczo z parówkami
  • Mniam: 3
    Tarta z otrębami i nektaryną
  • Mniam: 8
    Muffiny z fetą i szpinakiem
  • Mniam: 3
    Zielone naleśniki z szynką

Zamknij