Karp smażony

autor: , kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska, dodano: 2009-11-17
  • Karp smażony

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę sprawić, oczyścić, opłukać, podzielić na filety, a następnie pokroić na dzwonka i posolić. Obtoczone w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej dzwonka karpia usmażyć na rozgrzanym maśle z olejem. Zrumienione ryby wstawić do gorącego piekarnika.
Korzeń chrzanu umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Porcje gorącej ryby ułożyć na półmisku. Obłożyć startym chrzanem.

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • eweska, 2009-12-19 14:34:15
    eweska
    1
    Uwielbiam karpia, szkoda tylko, że jadam go raz do roku
    Jest dość kaloryczna, ale co tam dla smaku mozna się poświęcić
  • ewelline, 2010-01-09 02:11:38
    ewelline
    1
    ja za karpiem nie przepadam i nie wiem jak się nim można zachwycać, kiedy jest tyle wyśmienitych ryb.
    Ja preferuje karpia pieczonego tylko w piekarniku bez smażenia.
  • kropka75, 2010-01-16 15:25:15
    kropka75
    1
    Ciekawa kompozycja. Średnio dla mnie, bo nie znoszę karpia, ale spróbuję z inną rybką.
    Taka wersja "na inaczej".

    Ja do ryby zawsze używam jeszcze pieprz.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 8
    Bounty Świąteczno-Noworoczne
  • Mniam: 6
    Tarta z mascarpone i truskawkami
  • Mniam: 3
    Pierniczki miodowe
  • Mniam: 7
    Sałatka z kurczakiem gyros

Zamknij