żurek wielkanocny

autor: , kategoria: zupy, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2010-06-17
  • żurek wielkanocny

Składniki:

  • zakwas na żur [100 ml]
  • kiełbasa [1 szt.] (pętko)
  • kiełbasa biała [1 szt.] (pętko)
  • czosnek [2 ząbki]
  • liście laurowe [3 szt.]
  • pieprz [3 szt.]
  • ziele angielskie [2 szt.]
  • majeranek (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • śmietana [2 łyżki]
  • mleko [50 ml]
  • mąka [1 łyżka]
  • chrzan [1 łyżeczka]
  • jajka [4 szt.]

Przygotowanie:

zagotować wogę, wrzucić białą kiełbasę (w kawałku) oraz kiełbasę wiejską (pokrojoną w kawałki lub plasterki), dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i gotować do miękkości. potem wlać żurek, dodać chrzan i majeranek, gotować 5 min. doprawić do smaku. potem rozmieszać mleko z mąką, wlać do zupy i gotować 2 min. przed podaniem dodać śmietanę.
jajka ugotowac na twardo. wystudzone przekroić na połówki i wyłożyć na głęboki talerz. nalać zupę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe